Erik Homan
Erik Homan Foto: Aangeleverd

CDA Steenwijkerland kiest voor jonge lijsttrekker Erik Homan

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJK - Het CDA heeft de jeugdige Erik Homan (27) voorgedragen als lijsttrekker. Reden genoeg om deze bevlogen jongeman eens te onderwerpen aan een paar vragen. 

“Dit is mijn eerste echte interview!”, geeft Erik aan als ik hem spreek. De in Marum (Provincie Groningen) opgegroeide Erik blijkt politiek met de paplepel ingegoten te hebben gekregen. Zijn vader was ook politiek actief. En ook voor het CDA. Toch was dat voor hem geen reden om juist voor deze partij actief te worden. “Nee, ik sta gewoon heel erg achter de klassieke kernwaarden van het CDA!” vertelt hij enthousiast. Een kort college over solidariteit, tolerantie, publieke gerechtigheid en rentmeesterschap volgt. Het is duidelijk dat ik met een bevlogen jongeman aan het praten ben. 

Rechtgeaarde CDA’er 
Het geloof is ook geen reden geweest om politiek actief voor het CDA te worden, vertelt hij me. Desgevraagd geeft Erik aan dat hij zichzelf echter wel als een gelovig mens beschouwt en ook lid is van de kerk. Net als bij vele anderen geeft dit hem houvast. “Maar ik ga echt niet elke zondag naar de kerk,” vertelt hij. Om er aan toe te voegen dat iedereen op zijn of haar eigen manier gelooft. Hij benadrukt nog dat het CDA er voor iedereen is en niet alleen voor christenen. De partij is er volgens hem ook voor andersdenkenden zoals moslims en ook voor niet-gelovigen. “Het gaat om de normen en waarden!” verduidelijkt hij. De nu nog kinderloze Erik toont zich een rechtgeaarde CDA’ er als hij ook nog noemt dat het gezin wat hem betreft echt de hoeksteen van de samenleving is. Op mijn opmerking dat ik ineens aan voormalig premier Jan Peter Balkenende moet denken reageert hij met: “Nou, die zou wat mij betreft zijn terugkeer in de landelijke politiek ook beslist mogen maken!”

Jeugdig elan en een frisse wind 
Over zijn eigen rol als politicus is Erik heel helder. “De overheid moet dienend zijn aan de burger. Die moet centraal staan!” Graag wil hij zijn leeftijdsgenoten zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik wil wat jeugdig elan en een frisse wind brengen in de gemeenteraad.” Hij is er van overtuigd dat er ruimte is voor een frisse blik op de dingen. Voor een andere visie.

Geen nieuwkomer 
Hoewel Erik nog jong is, is hij zeker geen nieuwkomer in de politiek. Jarenlang was hij politiek actief binnen het CDJA (de jongerenafdeling van het CDA). Daar heeft hij ook in het bestuur gezeten. Ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen is hij toen de hele provincie doorgereisd. En hij is vier jaar lang gemeenteambtenaar geweest op Terschelling. Tot hij in 2021 een nieuwe baan kreeg bij de gemeente Noordoostpolder. Die baan bracht hem ook naar Steenwijk, nog geen half uur rijden van Emmeloord (zijn werkplek) vandaan. Na de aanschaf van een huis in Steenwijk meldde hij zich direct aan als lid van de lokale CDA. En nu is hij dus al gevraagd om lijsttrekker te worden voor die partij. Zo snel kan het gaan.

Onrustig geweest in de partij 
Zoals bij wel meer lokale partijen is het een tijdje onrustig geweest bij het CDA in Steenwijkerland. Recent stapte oudgediende Gerrit Vinke uit Tuk nog op nadat hij door de adviescommissie op een onverkiesbare plaats bleek te zijn gezet. Dat hij hier echt verbolgen over was blijkt wel uit het feit dat hij zelfs zijn lidmaatschap van de partij heeft opgezegd. Als ik hier bij Erik voorzichtig naar informeer antwoordt hij: “Ik vind het heel jammer dat dit zo gelopen is. Juist Gerrit Vinke heeft heel veel gedaan voor de partij!” En zo is het ook.

Grote middenpartij 
Maar echt veel tijd om achterom te kijken is er niet. Als ik Erik vraag naar wat hij zelf verwacht voor het CDA antwoordt hij te hopen dat het CDA ook landelijk weer kan uitgroeien tot de grote middenpartij die het ooit was. “Mooi als iedereen zich welkom voelt bij het CDA en wij daar in Steenwijkerland een begin mee mogen maken!”

Christof Visscher 

CDA Steenwijkerland
Erik Homan
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 3 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 4 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 6 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 23 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop gisteren
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport gisteren