De Oliebol met het Vrijheidsbeeld uit Exloo
De Oliebol met het Vrijheidsbeeld uit Exloo Foto: Aangeleverd

Vrijheidsbeeld uit Exloo duikt op in Vledder

· leestijd 1 minuut Westerveld

VLEDDER - Oudejaarsvereniging De Oliebol heeft weer een opmerkelijk stunt uitgehaald. De leden ‘ontvoerden’ het Vrijheidsbeeld uit Exloo. Op Nieuwjaarsdag maakten ze dat bekend aan hun dorpsgenoten.

Enige tijd geleden viel het al in diverse kranten te lezen: bij het Fletcher Hotel te Exloo was het vrijheidsbeeld op raadselachtige wijze verdwenen. Nou was dat vrijheidsbeeld sowieso al met raadselen omgeven. Want niemand wist precies waarom dat beeld daar überhaupt stond. Of van wie het was. Maar nu staat het er dus niet meer sinds het in de nacht van 20 december plots verdwenen is. Het hoe en waarom was tot op dan onbekend. 

Oplettende verslaggever 
Maar op nieuwjaarsnacht werd de manager van het Fletcher Hotel, Stefan Scheurwater, rond 00:30 uur door een oplettende verslaggever van Het Dagblad van het Noorden gebeld met de mededeling dat hij wel wist waar het bewuste beeld zich bevond: in Vledder! Het bleek de leden van Oudejaarsvereniging De Oliebol gelukt dit meer dan 4,5 meter hoge gevaarte ongezien van zijn sokkel te hebben gehaald en vervoerd te hebben.

“Even logeren” 
Traditiegetrouw wordt op nieuwjaarsdag het door de heren van De Oliebol ‘ontvreemde’ object aan de inwoners van Vledder getoond. Een belletje met Tim de Rooij van De Oliebol is snel gedaan. “Ja, dit jaar was het de beurt aan het vrijheidsbeeld uit Exloo om even te komen ‘logeren’ bij ons!” grapt Tim. Wanneer ik hem vraag hoe ze toch in vredesnaam zo’n groot ding vervoerd hebben, moet hij zelf lachen: “Hahaha, dat blijft ons geheim…” Enthousiast vertelt hij dat de eerdergenoemde manager van Het Fletcher Hotel bij de onthulling aanwezig was. “Dat is nog eens sportief te noemen!” Hij bleek de grap goed te kunnen waarderen.

Onbeschadigd terug 
In lijn met de traditie zorgt Oudejaarsvereniging De Oliebol er ook dit jaar weer voor dat het object geheel onbeschadigd op zijn oude plek terug komt. Dat is eerder met onder andere dinosaurussen van Dino World te Zwolle, een enorme Wickie de Viking en Maya de Bij van Plopsaland te Coevorden en een replica van een straaljager van vliegbasis Deelen bij Arnhem ook gelukt.

Leuk om te weten
Met ruim 4,5 meter is het door Oudejaarsvereniging De Oliebol ontvoerde vrijheidsbeeld beslist geen kleintje. Maar in vergelijking met het echte vrijheidsbeeld is het dat wel. Dat meet 93 meter, inclusief sokkel. Hoewel het beeld in New York staat is het van Franse makelij. Het is een geschenk van Frankrijk aan Amerika ter gelegenheid van de toen (in 1876) honderdjarige onafhankelijkheid. Het beeld bestaat uit koperen platen die tegen een ijzeren constructie bevestigd zijn. Belast met het maken van deze constructie was destijds een medewerker van Gustav Eiffel. Jawel, dat is de man die de Eiffeltoren gebouwd heeft…

Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 19 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Met acht foto's: Twee voertuigen uitgebrand aan de Willem van der Veerstraat in Steenwijk 112 28 mrt, 12:04
Afbeelding
Pannakooi bij RSG Tromp Meesters wordt op woensdag 10 april geopend Steenwijk 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Goed overleg zorgt voor oplossing: Lelieteelt in Diever bij school gaat niet door Westerveld 28 mrt, 11:59