Ilja Walraven bij de proefopstelling van zijn nieuwe kunstproject
Ilja Walraven bij de proefopstelling van zijn nieuwe kunstproject Foto: Hilda Knol

Wie heeft foto’s voor de Ossenzijlse kunstenaar Ilja Walraven voor zijn nieuwe kunstproject?

· leestijd 1 minuut Cultuur

OSSENZIJL – Kunstenaar Ilja Walraven is bezig met het maken van een kunstwerk als eerbetoon voor de overleden gemeenteleden en de architect Wim van der Wetering van de voormalige Hervormde Kerk in Ossenzijl. Daarvoor is hij op zoek naar foto’s.

Sinds 2017 gebruikt Ilja Walraven de voormalige Hervormde Kerk aan de G.B. Kooijstraat 2 in Ossenzijl als projectatelier. In Den Haag heeft hij ook nog een woning en een atelier. Op beide locaties maakt hij figuratieve schilderijen, beeldhouwwerken en installaties. 

Proefopstelling
Met zijn nieuwste kunstproject wil Ilja een eerbetoon brengen aan overleden kerkleden en het werk van architect Wim van der Wetering. “Mijn idee is om een deel van de prachtige kerkstoelen aan een wand te hangen met voor de rugleuningen zwart-wit portretten van mensen die er tussen 1962 en 2017 op gezeten hebben,” legt hij uit. De kunstenaar laat alvast een proefopstelling met een foto van hemzelf in de kerk zien. Die foto heeft hij afgedrukt op half transparant papier. Achter die foto heeft hij een wijnglas zonder voet neergezet met daarin een kaarsje. Het kaarslicht schijnt zo mooi door de foto.

Honderd foto’s
Vorig jaar al heeft Ilja zijn plan voorgelegd aan een oud-kerkenraadslid. Hij was even stil, maar zei toen: “Wat een mooi plan!” Bij meerdere nabestaanden ervaart de kunstenaar nog wat schroom. Toch heeft hij van enkelen al een foto gekregen. Naar aanleiding van een bericht in De Steenwijker en Meppeler Courant ontving de kunstenaar bovendien reacties van mensen uit de regio en zelfs uit Roemenië. Walraven zou graag nog veel meer stoelen willen vullen. “Dertig of misschien zelfs wel honderd foto’s zou mooi zijn,” klinkt het hoopvol. Hij voegt daar nog aan toe dat het hem bij dit werk vooral gaat om de sfeer en de intentie. “Er zullen geen namen bij de portretten komen te staan, maar voor de nabestaanden of andere geïnteresseerden ligt er een naslagwerk met de namen, geboortejaar en sterfjaar van de betreffende personen.”

Esthetische knik
Met het kunstproject wil Ilja trouwens ook de architect Van der Wetering van de kerk een eerbetoon brengen. Wijzend naar de ramen zegt hij: “In de kerkzaal komt lichtinval vanuit alle vier windrichtingen, dat heeft hij heel mooi gedaan.” Ook de esthetische knik in het plafond vindt hij ‘subtiel en bijzonder’. Ilja denkt dat Van der Wetering de kerkstoelen ook heeft vormgegeven. Van een pleegdochter van de architect heeft hij al een foto gekregen. “Zij blijkt vlak bij mij in Den Haag te wonen en wist niet dat haar pleegvader ook kerken ontwierp. Nu is ze van plan om binnenkort te komen kijken.”

Presentatie
Wie Ilja wil helpen met zijn kunstproject kan een zwart-wit of kleurenfoto van een overleden kerklid in de kerk afgeven of in de brievenbus gooien. De kunstenaar scant de foto en print deze daarna zwart-wit uit. “Daarna krijgt u hem terug!” verzekert hij. Als het kunstproject af is, wil Ilja in februari of maart nog een presentatie geven voor de nabestaanden. Hij is bereikbaar via telefoon: 06-21213861 of e-mail: ilja.walraven@me.com.


Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 15 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk gisteren
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54