Frouwkje met haar Friese stabij Oeds
Frouwkje met haar Friese stabij Oeds Foto: Aangeleverd

Column hondentrainer Frouwkje Zijlstra: ’Als je doet wat je deed, krijg je wat je had’

· leestijd 1 minuut Column

OLDEMARKT - Frouwkje Zijlstra is een hondentrainer. In deze column vertelt zij zelf over haar werk.

Vorig jaar heb ik veel leuke, onstuimige, timide, brutale en ook stoute honden op workshop gehad. Met daarbij een verscheidenheid aan deelnemers; verlegen, spontaan, direct, afwachtend, beschermend, openhartig, passief of humoristisch. Iedere workshop is anders want iedere hondenbezitter is anders en er is geen hond gelijk. Dat maakt mijn werk uitdagend èn persoonlijk. 

Relatiegericht werken
Het boek De Mensenhond behandelt de Stapcontact-methode, een methodische werkwijze met als uitgangspunt relatiegericht werken. Het relatiegericht werken is anders dan wat de meeste hondenscholen uitdragen, daar gaat het voornamelijk om controle; lig, zit, af, en hier. De hond is geen joystick die je kan besturen. Het is een wezen van vlees en bloed met gevoelens en een eigen identiteit. Bij de Stapcontact-methode gaat het om het vinden van de aansluiting mens-hond, de relatie. De hondenbezitter die bij mij komt is gemotiveerd. En wil verandering.

Veranderen is moeilijk
Deze verandering moet echter van de deelnemer komen, niet van mij en niet van de hond. Het menselijk brein wil eigenlijk niet veranderen. Er is een reden waarom die goede voornemens moeilijk vol te houden zijn of mislukken. We zitten vast in onze gedragspatronen en denkwijzen. Zodra het aankomt op verandering is het al snel “Ja, maar…”,
“Ja, maar het is de hond die trekt.”,
“Ja, maar het is de hond die veel blaft.”,
 “Ja, maar het is de hond die wegloopt.”

Nieuw jaar, nieuwe kansen
Het doet me goed om foto’s en filmpjes te krijgen van deelnemers. Ze bezig te zien met hun hond, bezig met veranderen. En nee, het gaat allemaal niet vanzelf en het hoeft ook niet in één keer. Maar als jij wilt veranderen, dan kan jij het ook: Keep an open mind.

Meer informatie
www.klaaswijnbergcompanyoldemarkt.nl, Facebook en Instagram

De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland gisteren
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 24 apr, 13:30
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 24 apr, 11:30