Lampenkap
Lampenkap Foto: Aangeleverd

Droom komt uit in Ossenzijl

Column

In onze regio is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans hiervan verslag. Dit keer gaat ze op bezoek in het pottenbakkersatelier van Wout van Doornik in Ossenzijl.

Aardse paradijs
De jonge Wout van Doornik voer zo’n vijftig jaar geleden door Ossenzijl met zijn kersverse vrouw. Ze verzuchtten: “Als we met pensioen zijn, dan willen wij hier wonen.” Die droom is uitgekomen, Van Doornik vult de dagen vaak in zijn pottenbakkersatelier in dit aardse paradijs. Zijn laatste kunststukjes zijn lampenkappen. Elk kunstwerk is handgemaakt, zelf gebakken en zeer uniek.

Doorschijnend porselein
Fanatiek is hij dagelijks uren bezig met het opzoeken van grenzen: Zijn dag is goed, als het porselein onder zijn handen op de draaischijf zo dun is geworden, dat het doorschijnend is, twee millimeter bijvoorbeeld! Pas dan is hij tevreden en schildert hij na het bakken met vaste hand de decoraties erop. De versieringen op de binnen- en buitenkant vullen elkaar aan op de vazen, potten of schalen. Zijn laatste kunststukjes zijn doorschijnende lampenkappen van porselein. Elk kunstwerk is handgemaakt, zelf gebakken en zeer uniek.

Wie nieuwsgierig is geworden, is altijd welkom. Gewoon aanbellen is genoeg aan de Oudeweg 3 in Ossenzijl. Als je zeker wilt zijn, dat Wout aan het werk is, is het handig om even een afspraak te maken. Kijk op www.pottenbakken-ossenzijl.nl voor een eerste impressie en het contactadres. Veel plezier!

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasje Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 4 uur geleden