Echte koekoeksbloem in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Echte koekoeksbloem in Nationaal Park Weerribben-Wieden Foto: Natuurmonumenten - Alje Zandt

Veenweidepad afgesloten voor werkzaamheden

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

WANNEPERVEEN - Natuurmonumenten sluit vanaf 1 februari tot uiterlijk 15 maart het Veenweidepad aan de Lozedijk bij Wanneperveen af voor wandelaars. In verband met geplande werkzaamheden is dit vanuit veiligheidsoogpunt nodig. Het Kiersche Wijdepad aan de overkant van de Lozedijk blijft wel open. Op de parkeerplaats is tijdelijk wat minder ruimte beschikbaar. 

Natuurmonumenten realiseert bij het populaire wandelgebied een nieuwe kade en een klein gemaal. Die zijn nodig voor een gunstige waterhuishouding voor de terugkeer van het zeldzame blauwgrasland. “Blauwgrasland groeit onder invloed van basenrijk water. Met de aanleg van het gemaal kunnen we basenrijk boezemwater aanvoeren. Na de laatste maaisnede zetten we delen van het grasland een paar dagen plas-dras. Ook dan wordt het Veenweidepad gesloten. De kades houden het water vast en via een stuw voeren we dat water vervolgens weer af,” vertelt boswachter Erica Slagter.

Blauwgrasland
Blauwgrasland komt in Nederland steeds minder voor, maar is cruciaal voor veldbloemen zoals parnassia, welriekende nachtorchis, blauwe knoop en kleine valeriaan. In De Wieden komt dit blauwgrasland onder meer voor in De Bramen bij Giethoorn. In het gebied tussen de Veldweg en Reeënweg ontwikkelt Natuurmonumenten al een aantal jaren blauwgrasland. Door jaarlijks meermalen te maaien en het maaisel af te voeren wordt het grasland verschraald. Verschraling en vernatting zijn noodzakelijk om grasland om te vormen naar blauwgrasland.

Natura 2000-herstelmaatregel
De ontwikkeling naar blauwgrasland is één van de Natura 2000-herstelmaatregelen die erop gericht zijn om de natuur bestendiger te maken tegen de gevolgen van de uitstoot van stikstof. Het maakt onderdeel uit van de uitvoering van het Nederlandse natuurbeleid.

De werkzaamheden beginnen op dinsdag 1 februari en duren tot uiterlijk 15 maart. Wanneer de exacte einddatum bekend is, wordt deze vermeld bij route Veenweidepad op de website van Natuurmonumenten. Tijdens de sluitingsperiode blijft de parkeerplaats langs de Lozedijk beperkt beschikbaar voor wandelaars die een ommetje op het Kiersche Wijdepad maken. 

Het Veenweidepad is ook een geliefde wandelplek voor hondenbezitters die met hun viervoeter in de natuur willen wandelen. Natuurmonumenten raadt daarvoor nu de iets verderop gelegen Reeënweg aan. 

De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 7 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop gisteren
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen gisteren

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.