Steenwijk Wethouder Tiny Bijl en Henriëtte de Jong ondertekenen de Direct Duidelijk Taal overeenkomst
Steenwijk Wethouder Tiny Bijl en Henriëtte de Jong ondertekenen de Direct Duidelijk Taal overeenkomst Foto: Wilbert Bijzitter

Steenwijkerland ondertekent landelijke Direct Duidelijk Deal

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - De gemeente Steenwijkerland maakt werk van heldere communicatie. Onlangs ondertekenden wethouder Tiny Bijl en locosecretaris Henriëtte de Jong daarvoor de landelijke Direct Duidelijk Deal. 

Wethouder Tiny Bijl: “Niemand zit te wachten op een onleesbare brief of e-mail. Vol met lange zinnen en moeilijke woorden. Wijzelf ook niet. Onze communicatie moet voor iedereen te begrijpen zijn. Daar werken we aan. Deze Deal schept verwachtingen en is dus een mooie stok achter de deur.” Een van de acties die de gemeente doet, is de start van een testpanel. Inwoners en ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden. Binnenkort volgt hierover meer informatie. 

‘Klinkende Taal’
Het schrijven van begrijpelijke brieven, e-mails en andere gemeentelijke (web)teksten staat al langer op de agenda. Eerder sloot Steenwijkerland zich al aan bij de Direct Duidelijk Brigade. Dat is van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. Organisaties die meedoen aan de Brigade delen schrijftips, tekstvoorbeelden en andere hulpmiddelen met elkaar.

Wethouder Tiny Bijl: “Met de ondertekening van de landelijke Direct Duidelijk Deal gaan we een stapje verder. We verhogen de druk op onszelf om in actie te komen én te blijven. Dat is belangrijk, want helder communiceren blijft steeds om aandacht vragen. Binnen onze eigen organisatie doen we dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door trainingen te geven, goede voorbeelden te laten zien en met ‘Klinkende Taal’. Dat laatste is een digitaal hulpmiddel waarmee je kan controleren of je tekst begrijpelijk is.”

Binnenkort promotiecampagne voor testpanel 
Naast acties binnen de gemeentelijke organisatie, wil de gemeente ook inwoners en ondernemers betrekken. Wethouder Tiny Bijl: “We kunnen zelf wel denken dat we duidelijk schrijven, maar vinden onze inwoners en ondernemers dat ook? Dat moeten we ze vragen. Daarom gaan we een testpanel oprichten. Dat testpanel wordt een groep die meedenkt over hoe je als gemeente duidelijke brieven, e-mails en andere teksten schrijft.”

Het is de bedoeling dat het testpanel een mix is van jong en oud, mensen die moeite hebben met schrijven, maar ook mensen die iets met taal hebben. Binnenkort start de promotiecampagne voor het testpanel. Iedereen die interesse heeft, kan zich dan aanmelden.

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 12 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 14 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 20 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54