De Grote Vuurvlinder
De Grote Vuurvlinder Foto: Philip Friskorn

ChristenUnie reageert op advies provincie natuurontwikkeling Noordmanen

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - De ChristenUnie reageert op het advies van de provincie wat betreft de natuurontwikkeling in het gebied Noordmanen bij Muggenbeet.

De provincie heeft aan de gemeenteraad gevraagd of zij wil reageren op het advies van de Gedeputeerde Staten over de natuurontwikkeling in het gebied Noordmanen bij Muggenbeet. De gemeenteraad wil via een (concept)brief de Provincie adviseren naar aanleiding van haar ontwerpplan Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Noordmanen. In die brief schrijft de gemeente dat ze adviseert om eerst overeenstemming te bereiken met pachters en grondeigenaren en blijvend toekomstperspectief te bieden aan omliggende agrariërs.

Grote vuurvlinder
De provincie gaat in het gebied Noordmanen de natuur herstellen en versterken, zoals afgesproken in het Beheerplan Weerribben-Wieden. Henk Boxum, raadslid voor de ChristenUnie, legt uit dat de provincie dat wil doen door diverse maatregelen zoals het kappen van bomen, het afschrapen van de grond, zodat er zich nieuwe natuur kan gaan ontwikkelen. “Op de nieuwe bodem kan bijvoorbeeld daarna blauwgrasland ontstaan, wat weer belangrijk is voor de grote vuurvlinder. De provincie hoopt dat de grote vuurvlinder, die aanwezig is in de Weerribben, vandaar zich ook zal vestigen in de Wieden. Noordmanen verbindt dit gebied met de Wieden. Een andere maatregel is het verhogen van het waterpeil wat het gebied zal vernatten.

Voordat de provincie het ontwerpplan PIP Noordmanen vaststelt, kan de gemeenteraad advies geven en wil zij worden gehoord. Dit plan ligt van 25 januari tot en met 7 maart 2022 ter inzage. Gemeente Steenwijkerland is in de Bestuurlijke Advies Groep (BAG) vertegenwoordigd via wethouder Tiny Bijl. 

Pachters en grondeigenaren
In het gebied Noordmanen zijn twintig pachters van Stadsbosbeheer actief en enkele grondeigenaren. Dat zijn bijvoorbeeld riettelers en moderne agrarische bedrijven. Het ontwerpplan PIP Noordmanen heeft voor veel van hen mogelijk grote consequenties. De vernatting kan vergaande gevolgen hebben voor de veeteeltbedrijven rond het gebied Noordmanen. Blauwgrasland is bovendien heel stikstofgevoelig en kan in de toekomst fors beperkend zijn voor deze bedrijven, die veel stikstof uitstoten. Met elf van de twintig pachters heeft de provincie inmiddels overeenstemming bereikt. Met de rest voert de provincie nog intensieve gesprekken. Zolang die overeenstemming er nog niet is, kan het ontwerpplan PIP Noordmanen niet worden vastgesteld. Als er geen overeenkomst wordt bereikt kan de Provincie over gaan tot onteigening en/of beëindigen van de pacht.

Vragen ChristenUnie
De ChristenUnie wil eerder betrokken worden bij het eindresultaat gezien de grote belangen voor de agrarische sector. Ook wil zij weten hoe het eindresultaat van de Provincie via het Definitieve Ontwerpplan PIP is na overleg over de zienswijzen met het gebied. “De ChristenUnie vindt het belangrijk dat wij de inspraakreacties uit het gebied qua voortgang kunnen volgen,” aldus Boxum. Een andere vraag die hij namens de ChristenUnie stelt is: “Hoeveel tijd krijgt de gemeente Steenwijkerland om de raad te laten weten wat het eindresultaat wordt?” Tot slot wil de ChristenUnie nog weten of het verstandig is om een advies uit te brengen, want dan verspeelt de gemeenteraad het recht van bezwaar en beroep.

Op dinsdag 15 februari besluit de gemeenteraad of de conceptbrief van de gemeente in deze vorm naar de provincie kan worden gestuurd. Meerdere fracties willen aanvullende opmerkingen maken in de brief.

De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 4 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 5 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 6 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 8 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 19 uur geleden