De Steenwijker Toren
De Steenwijker Toren Foto: Henk de Nekker

Torenwachters winnaar Stadscheque verdubbelaar

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Op vrijdagmiddag 17 februari ontvingen de Torenwachters die samenwerken met het project Slechtvalk hun Stadscheque met verdubbelaar. De winnaars vertellen over hun plannen.

Torenwachter John Hoogma: “We zijn er erg blij mee want nu kunnen we meer van onze wensen realiseren. Met de verdubbelaar en door samenwerking met het project Slechtvalk komt er extra geld beschikbaar om projecten die aanvankelijk niet aanmerking kwamen voor een stadscheque, toch tot uitvoering te brengen. Zoals het in het portaal van de toren laten zien van beelden die vanaf de trans zijn gemaakt en historische videobeelden over Steenwijk. Vooral voor degenen die de toren niet meer kunnen beklimmen een unieke gelegenheid het uitzicht vanaf de trans te beleven.”

Slechtvalken kunnen nestelen
De nestkast en de webcams zijn inmiddels in een van de vier torentjes op de trans geïnstalleerd. Het wachten is nu op het gaan nestelen van de slechtvalken zodat de beelden via een livestreem kunnen worden bekeken. Klaas de Jong: “Na het winnen van de stadscheque kreeg ik via de torenwachters contact met Koen Walpoott van Koel ICT uit Steenwijk. Koen kon op korte termijn de webcams installeren. En dat niet alleen, Koel ICT sponsorde een groot deel van het project. En ook Johann Prescher eigenaar van Vleermeneer Inventarisatie & Monitoring en Daniell Lenis van EAVS uit Basse dragen bij in de kosten. De samenwerking met torenwachters tenslotte zorgt er voor dat we in het portaal op een groot scherm de beelden van de slechtvalken kunnen laten zien.”

Verhaal beeldend vertellen
De torenwachters hebben meer plannen met de toren. Zoals het maken van een maquette (schaal 1:20) van de toren zonder spits zoals die er tot 1914 uitzag. Torenwachter Hans Hoogma: “Aan de hand van de maquette en het oude uurwerk dat nog in het portaal staat kunnen we het verhaal van de toren beeldend vertellen. Helaas werd dit onderdeel niet gehonoreerd met een stadscheque. Toch willen we het plan realiseren. Door sponsoren en donateurs (Vrienden van de Steenwijker toren) te werven hopen we het plan alsnog te kunnen uitvoeren.”

Slechtweeraccommodatie
Ina Gerding, behalve torenwachter ook stadsgids: “Ik had een plan ingediend om het portaal van de toren in te richten als slechtweeraccommodatie. Bij slecht weer hoeven de stadswandelaars dan niet anderhalf uur in weer en wind door het centrum te lopen. Het was mijn bedoeling na een korte wandeling in de toren mijn verhaal aan de hand van foto’s en video’s te vertellen. Jammer genoeg kwam ook mijn voorstel niet in aanmerking voor een stadscheque. Toch ziet het er naar uit dat mijn voorstel alsnog wordt gerealiseerd”.

Samenvattend stelt John Hoogma: “Snel reageren en goede samenwerking heeft geleid tot synergie-effecten. Met hetzelfde geld kunnen we nu veel meer doen. Maar uiteraard ook de bijdragen van onze sponsoren bleken onmisbaar. We gaan nu Vrienden van de Steenwijker Toren werven en meer sponsoren zoeken om Steenwijks trots nog beter in beeld te brengen. Aanmelden kan per mail: torenwachters@planet.nl.”

Afbeelding
Met vijf foto's: Plugin - Plugout Sessie in Café Gelderingen: Blues- en rockband Van Lunteren excelleert Cultuur 26 mrt, 17:54
Afbeelding
Bekijk hier het volledige programma van Sail Kampen 2024 Algemeen 26 mrt, 17:10
Afbeelding
Bekijk hier het volledige programma van Sail Kampen 2024 Partnerbijdrages 26 mrt, 17:10
Taalheldenprijs 2023
Gezocht: Overijsselse Taalhelden Cultuur 26 mrt, 16:00
Broodje falafel
Culturele Proeverij met stamppot, falafel en borsjtsj: Samen eten verbindt en maakt blij! Cultuur 26 mrt, 15:42
Van Queen worden meerdere nummers gekozen
Queen uitvaarttopper van de toekomst in Overijssel: Monuta presenteert Top 10 Uitvaartmuziek Algemeen 26 mrt, 14:00