Harry Stegeman
Harry Stegeman Foto: Aangeleverd

Langs de Beulakerpolder

Column

Van Harry Stegeman verscheen bij KNNV Uitgeverij ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Voor zijn columns put hij hieruit. Deel dertien gaat over de Beulakerpolder. 

Ik loop op de Jonenweg, het fietspad langs de Cornelisgracht, richting Giethoorn. Hier ligt een rijtje woonboten op de gracht, nog uit de tijd dat dat zomaar mocht of werd gedoogd. Als je dan toch in een woonboot moet of wilt wonen, dan is dit geen verkeerde plek. Het fietspad buigt na een écht hoog bruggetje naar rechts. Ik ben nu op de Oranje Gelderlandlaan – toch eens uitzoeken waaraan het pad die naam verdient. De ‘laan’ loopt na een paar honderd meter vlak langs het Beulakerwijde. Beulakerwiede zeggen ze hier natuurlijk of gewoon Beulaker. Aan de andere kant van het fietspad ligt de Beulakerpolder. Het is het meest zuidelijke deel van de Polder Giethoorn. Dat was in de jaren dertig van de vorige eeuw de eerste polder die de N.V. Ontginningsmaatschappij Land van Vollenhove met destijds gepaste trots opleverde. 

Moerassig natuurgebied
De Beulakerpolder is een jaar of tien terug opnieuw op de schop genomen. Wat vóór 1930 nog een land van rietvelden, moerasbossen, legakkers en halfopen trekgaten was en daarna heel lang een strakke polder, is nu opnieuw vooral een moerassig natuurgebied. Een deel van de polder is ingericht als Waterresort Bodelaeke: ‘Gieters waterdorp met het comfort van nu, voor een vakantie met klasse’. Met een restaurant, een jachthaven, tweehonderd luxe recreatiewoningen, een camperresort en veertig ‘droomhuizen’ voor permanente bewoning. Nieuwe natuur en nieuwe recreatie gaan hand in hand in de voormalige polder.