Eens ging de zee hier tekeer
Eens ging de zee hier tekeer Cover boek

Lezing van Eva Vriend in ‘t Lam op 18 maart

Cultuur

BLOKZIJL - ‘t Lam Onmoet organiseert in samenwerking met het Schrijversfestival Steenwijk op 18 maart een lezing. Eva Vriend, historica en schrijfster, is dan te gast.

Eva Vriend (1973) groeide als boerendochter op in de Noordoostpolder en is zeer geïnteresseerd in de (ontstaans)geschiedenis van de polders, de zee en de mensen die ervan leven en eraan wonen. ‘Het nieuwe land’ (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de M.J Brusseprijs (beste journalistieke boek) en de Libris Geschiedenis Prijs. Vanaf 2016 werkte Vriend samen met het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende.

Zuiderzee
Vriend schreef verder nog het boek ‘Eens ging hier de zee tekeer’ (2020), waarin ze de gevolgen van de afsluiting van de Zuiderzee voor een viertal Zuiderzeestadjes beschrijft. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. In de lezing vertelt Vriend wat zo’n ingrijpende verandering betekent voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van de mensen.

De lezing van Eva Vriend op vrijdag 18 maart begint om 20.15 uur. De entree bedraagt € 10. Reserveren kan via: karin@karinklomp.nl.

Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 10 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 11 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 12 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 12 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 17 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 19 uur geleden