Cantica Sacra
Cantica Sacra Foto: Jan Vredenburg

Cantica Sacra werkt toe naar jubileumconcert: “Hopelijk is vier keer scheepsrecht”

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK - Onder het mom van ‘wat in het vat zit verzuurt niet’ is Cantica Sacra haar jubileumconcert aan het voorbereiden. Drie keer heeft het Steenwijker kamerkoor het veertigjarig jubileumfeestje noodgedwongen moeten uitstellen, maar op 23 april 2022 lijkt het er dan toch eindelijk van te komen. “We kijken er allemaal enorm naar uit om weer een verrassend concert te kunnen geven.”

Op muzikaal gebied zat het bij het toonaangevende kamerkoor qua creativiteit altijd al wel goed. Maar sinds de vermaledijde coronapandemie begon, heeft Cantica Sacra op veel meer vlakken de creativiteit moeten aanspreken. Alleen al om zo veilig mogelijk te kunnen repeteren is het koor de hele regio doorgetrokken. “Zingen in onze vaste repetitieruimte, De Vermaning in Steenwijk, bleek steeds nog niet mogelijk,” vertelt voorzitter Christa de Vries-Vingerling voorafgaand aan de repetitie op de vertrouwde donderdagavond. “Gelukkig zijn we gastvrij ontvangen in Oldemarkt, Steenwijkerwold en nu zelfs hier in de Johannes de Doperkerk in Vledder. Maar de meest gedenkwaardige repetities moeten die van afgelopen zomer zijn geweest, in de leegstaande ligboxenstal van de familie Brus in Giethoorn. Nooit gedacht dat we daar nog eens zouden zingen...”

Warme koorklank is er nog steeds
Na een aantal afgelastingen van het jubileumconcert is nu iedereen binnen het koor blij dat er weer echt naar een optreden kan worden toegewerkt. “De afgelopen jaren waren de cultuursector zeker niet gunstig gezind, maar ik vind dat we er als koor desondanks goed voorstaan,” vertelt een goedgemutste Claartje van Dokkum, al sinds 1992 de bevlogen dirigente. Tevreden stelt ze vast dat de karakteristieke warme koorklank, ondanks twee jaar aan knipperlichtrepetities, niet weg is: “Daar heb ik me natuurlijk wel zorgen om gemaakt toen we de repetities moesten staken. Alleen daarom was de eerste repetitie weer met iedereen op locatie echt een geweldige ervaring. Ik hoorde vrijwel gelijk: we hebben het nog. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we er dit voorjaar een memorabel concert van gaan maken.”

Van alle markten thuis
42 jaar Cantica Sacra betekent ook 42 jaar lief, leed en liefde voor de gezongen liederen. Dat weet Bea den Hartog maar al te goed. “Ik ben net geen lid van het eerste uur, maar veel scheelt het niet. Toen ik erbij kwam waren we ongeveer met z’n vijftienen en deden we best lang over het instuderen van een paar liederen. Dat is nu wel anders, net als het repertoire trouwens. We zijn nu echt van alle markten thuis en dat willen we tijdens het concert ook graag laten horen. Ik denk dat we best trots mogen zijn dat we ons als amateurkoor in de loop der jaren zo hebben weten te ontwikkelen.”

“De afgelopen 42 jaar hebben we een hoop met elkaar meegemaakt,” memoreert Den Hartog. “Mooie dingen, verdrietige dingen en alles daartussenin. Het zingen bij Cantica Sacra is echt onderdeel geworden van wie ik ben. Ik hoop dat na het aankomende voorjaarsconcert er nog heel veel jaren vol hoogtepunten, mooie concerten en gezellig samen zingen zullen volgen.”

Nog even oefenen
Het eerstvolgende hoogtepunt staat dus gepland voor 23 april in de Grote Kerk in Steenwijk. Den Hartog: “We kijken er allemaal enorm naar uit om weer een verrassend concert te kunnen geven en om eindelijk ons veertigjarig bestaan echt te kunnen vieren. Hopelijk is vier keer scheepsrecht... “ “Maar daar moeten we eerst nog wel even voor oefenen,” interrumpeert Van Dokkum. “Want als we herinneringen blijven ophalen, staan we hier over 42 jaar nog...” Lachend excuseert Den Hartog zich, waarna ze zich bij de andere koorleden voegt. Nog geen minuut later wordt de kerk in Vledder gevuld door de klanken van het imposante en veelzijdige Jubilate Deo van Dan Forrest.

Kaarten voor het concert zijn te bestellen via www.canticasacra.nl

Afbeelding
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Luttelgeest Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 13 uur geleden
Uitzicht van de watertoren in Sint Jansklooster
10-jarig jubileum watertoren Sint Jansklooster: gratis toegang Steenwijkerland 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 17 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 20 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 19 apr, 07:30
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur 18 apr, 20:00