Evita ten Veen, Saskia Snijders Blok en Pieter Bosch van de Rechtswinkel en Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop
Evita ten Veen, Saskia Snijders Blok en Pieter Bosch van de Rechtswinkel en Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop Foto: Aangeleverd

Rechtswinkel ondanks Corona, veel adviezen in 2021 gegeven

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Rechtwinkel Steenwijk heeft het jaarverslag van 2021 uitgebracht. 

Rechtswinkel Steenwijk heeft in 2021 ook tijdens de coronamaatregelen doorgewerkt. Het team van vrijwillige medewerkers is waar de maatregelen het toelieten altijd vier ochtenden per week aanwezig geweest om een open spreekuur gehouden. In de weken dat een open spreekuur niet mogelijk was, is er als alternatief goed gebruik gemaakt van telefonisch en online advisering door de Rechtswinkel. Zo konden inwoners uit de regio het hele jaar door laagdrempelig gebruik maken van gratis juridisch advies.

Meer juridische adviesvragen 
De Rechtswinkel werkt samen met advocaten, notarissen en mediators in de regio. Regelmatig wordt er doorverwezen naar deze partijen, alsook naar de medewerkers van Sociaal Werk De Kop. Ondanks de belemmeringen door de coronamaatregelen was het aantal juridische adviesvragen toch iets hoger dan in 2020 en zelfs hoger dan in het pre-coronatijdperk, te weten zo’n 600 in totaal.

Het aparte spreekuur voor financiële vragen over bijvoorbeeld belastingaangiften (ook oudere aangiften) en toeslagen en uitkeringen was afgelopen jaar wel grotendeels verdwenen en dus ook het aantal vragen dat binnenkwam. De reden hiervan was dat de piek van dit type vragen net gelijk viel met de lockdowns en dus geen persoonlijk overleg kon plaatsvinden.

Voor inwoners die komen met financiële vragen, is omgaan met computers niet altijd makkelijk. Soms zijn taalproblemen een barrière, terwijl er wel veel papierwerk moet worden bekeken wat door de maatregelen weer niet kon. Door deze situatie is het totaal aantal vragen (juridisch en financieel samen) iets lager geworden. Algemeen juridische vragen in 2021: 564 (in 2020 was dit 534 en in 2019: 535) Financiële vragen in 2021: 36 (voor corona in 2019: 223) 

De juridische vragen in 2021 kwamen voornamelijk uit Steenwijkerland (66%). De overige vragen met name uit de gemeenten Westerveld, Meppel en Weststellingwerf. Bij telefonisch contact of via email was de woonplaats vaak onbekend.

Het jaarverslag 2021 van de Rechtswinkel is op te vragen bij de Rechtswinkel, via de mail: rechtswinkel@sociaalwerkdekop.nl of via 06-30717904. Hierin wordt uitgebreid beschreven wat de aard van de vragen van 2021. Van harte aanbevolen! 

Spreekuren
De spreekuren van de rechtswinkel zijn op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00. Ook is de rechtswinkel dan telefonisch bereikbaar. De vragen kunnen ook per mail gesteld worden.

Rechtswinkel Steenwijk is gevestigd aan het Stationsplein 10 in Steenwijk, telefoon: 06-30 71 79 04, website: www.rechtswinkelsteenwijk.nl en e-mail:rechtswinkel@sociaalwerkdekop.nl.

Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Droomuitslag voor Vledderveen tijdens opening Corsoseizoen in Frederiksoord Westerveld 7 uur geleden
Spelers en staf van VV Jubbega leggen zich niet neer bij de beslissing van het bestuur -
Nieuwe ontwikkeling: de spelers en trainer van VV Jubbega willen seizoen afmaken Sport 7 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 23 uur geleden
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur gisteren
In de Jan van Riebeeckstraat in Steenwijk-West wordt de riolering vervangen
Groot onderhoud aan de Steenwijkerlandse openbare ruimte: in vrijwel alle kernen werk in uitvoering Steenwijkerland gisteren