Koos Haagen (links) en Martin van 't Veen van Bijzonder Druk
Koos Haagen (links) en Martin van 't Veen van Bijzonder Druk Foto: Aangeleverd

Koos Haagen schrijft ‘Kinderen van toen’ over vernederingen in jongenshuis

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Er is soms moed voor nodig om een boek te schrijven over je kinderjaren. Als je dan ook nog opgegroeid bent in een kindertehuis, dan kan de drempel nog hoger zijn. Dat geldt voor Koos Haagen, Steenwijker sinds 2004, die de laatste jaren bijna al zijn tijd besteed heeft aan het op papier zetten van zijn levensverhaal. Hij kon niet anders, het moest eruit.

Nachtmerrie
Het is al zo’n zeventig jaar geleden is, dat hij fysiek en emotioneel vernederd is in het jongenstehuis ‘Het Vinkennest’ in Velsen, maar nog altijd kan het gebeuren dat hij ‘s nachts een nare droom heeft. Zijn vrouw Rietje hoort hem dan mompelen en ze weet weer hoe laat het is.

Koos vertelt over de plek van zijn wiegje, dat in 1942 op de verkeerde plek stond. “Het was oorlog, mijn vader moest in Duitsland werken, mijn moeder had geen tijd voor mij. Regelmatig liet ze me als klein baby’tje achter, ik moest maar voor mijzelf zorgen. Dat kon natuurlijk niet en de Kinderbescherming werd ingeschakeld. Ze vonden voor mij een fijn pleeggezin, ik heb er heel gelukkige jaren gekend. Maar door omstandigheden kon ik daar niet blijven en er werd voor mij een plek gezocht in een kindertehuis. Daar ging het goed mis. De fundamenten van mijn jeugd zijn gebouwd van beton, vermengd met heel veel vernedering en mishandeling.“

Commissie-de Winter
Vorig jaar is het grootschalig onderzoek van ‘Commissie-de Winter’ naar lichamelijk, psychisch en seksueel geweld binnen de jeugdzorg afgerond. Sinds 1 januari 2021 kunnen slachtoffers van geweld in de jeugdzorg aanspraak maken op een financiële regeling. Het bedrag is voor veel slachtoffers niet in verhouding tot wat hen overkwam, toch is de erkenning een kleine pleister op de wonde. Voor Koos is deze erkenning heel belangrijk, hij schaamt zich niet langer voor wat hem is overkomen. Zijn boek is een hoopvol signaal, zonder enige bitterheid naar het systeem van toen.

Lotgenoten
“Mijn boek draag ik op aan de lotgenoten in het jongenstehuis, die het minder goed getroffen hebben dan ik. Gelukkig ontmoette ik vaak de juiste mensen in mijn leven. Zo heb ik altijd contact gehouden met mijn pleegbroer Peter. Zonder zijn hulp had ik het boek niet durven schrijven, ik heb immers geen enkel diploma mogen halen?

Met mijn vrouw woon ik sinds 2004 in Steenwijk, wat heb ik daar fijne jaren beleefd op twee basisscholen als conciërge. In de pauzes kon ik altijd erg genieten van de spelende kinderen. Ik keek graag naar de kwajongens op schoolplein, die zo zorgeloos ravotten konden, maar ik waarschuwde ze ook vaak genoeg. Mijn boek heb ik natuurlijk laten drukken bij een Steenwijks bedrijf, daar is het ook te koop.”

Het boek ‘Kinderen van toen’ door Koos Haagen is voor tien euro verkrijgbaar via info@bijzonderdruk.nl in Steenwijk. Dit is exclusief verzendkosten.

Liesbeth Hermans

Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video 4 uur geleden
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 13 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 23 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur gisteren
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 24 apr, 09:29