Ondernemers hoeven niet meer met zware vuilniszakken te sjouwen
Ondernemers hoeven niet meer met zware vuilniszakken te sjouwen Foto: Pixabay

Proef ondergrondse afvalcontainer voor ondernemers binnenstad

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Bedrijfscontainers nemen vaak veel ruimte in, staan aan de straat of in een looproute. Zeven ondernemers uit de Waagstraat en Kalverstraat in Steenwijk doen daarom mee aan een proef, ook wel een pilot genoemd. Er komt een ondergrondse container in de buurt van de Markt, de precieze locatie moet nog bepaald worden. 

Wethouder Bram Harmsma: “De binnenstad van Steenwijk heeft een sfeervol en oud karakter. Iets om trots op te zijn. Zonde om dan tegen containers aan te kijken. We gaan een pilot doen met een container die mooier is voor de omgeving. En ook nog eens veel meer afval kan opruimen.”

Ondergrondse container
Wethouder Bram Harmsma: “Ondernemers hebben via een vragenlijst aangegeven wat zij van de containers in de binnenstad vinden. Ook zijn er gesprekken geweest met afvalinzamelaars om te bekijken wat er mogelijk is om anders om te gaan met afval inzamelen in de stad. Met deze nieuwe ondergrondse container proberen ondernemers uit of deze manier van afval inzamelen bij hun bedrijfsvoering past.”

Hoe werkt het?
De container wordt onder de grond geplaatst. De datum hiervoor is nog niet vastgesteld. Er kan vijf keer meer afval in deze ondergrondse container, dan in een gewone ondergrondse container. Dat komt omdat deze container het afval plat perst. Dit zorgt voor minder verkeer in de winkelstraten, omdat de container niet zo vaak geleegd hoeft te worden. Ondernemers krijgen een kleinere (mini)container die ze op hun eigen terrein neerzetten. De ondernemer rijdt deze naar de ondergrondse container. De minicontainer wordt door de ondergrondse container opgetild, gekanteld en dan geleegd. Met een gewone ondergrondse container moet met losse vuilniszakken gesjouwd worden, wat zwaar is om te doen. En veel tijd kost als er meerdere zakken op een dag weggebracht moeten worden. Wethouder Bram Harmsma: “Al met al lijkt dit een oplossing die de ondernemer tijd bespaart, drukte op straat verminderd én de sfeer van onze mooie binnenstad niet aantast.”

Het verloren transport
Laatste film van dit seizoen: 'Het verloren transport' in Filmhuis Oldemarkt Cultuur 6 uur geleden
Wilma Wuite met haar boek 'IJskelder'
Wilma Wuite uit Giethoorn staat op shortlist The Indie Awards: 'Ik ben flabbergasted' Cultuur Insta-Dekop 19 uur geleden
Afbeelding
Acro dames SV Giethoorn SE door naar halve finale NK Sport 22 uur geleden