Toekomstige woning van Alida in Friesland
Toekomstige woning van Alida in Friesland Foto: Aangeleverd

Ecologisch bouwen in Friesland

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - Je woont op het mooiste plekje van Steenwijkerwold, hebt een prachtige tuin gerealiseerd en toch zet je je huis te koop. Een spannende stap die ons de mogelijkheid heeft gegeven een ecologische woning te laten bouwen. Met ons nieuwe huis bouwen we voor de toekomst fysiek maar bovenal voor het milieu.

We maken ons als gezin best zorgen over de klimaatverandering. We proberen onszelf een leefstijl aan te meten die veel minder milieubelastend is. Onder andere door niet onnodig met de auto te reizen, bewust om te gaan met verpakkingsmateriaal en we eten steeds meer vegetarisch en vegan. Je huis verduurzamen hoort daar ook bij, maar het ontbrak ons aan kennis en middelen om dat in Steenwijkerwold te verwezenlijken. Tot we ons gingen verdiepen in nieuwbouw en een mooie kavel vonden in Friesland.

100% recyclebaar
We werden enthousiast over ecologisch bouwen en kwamen in contact met het Friese bouwbedrijf ECOhûs. Directeur Siebe Baints vertelde bevlogen over de werkwijze van zijn nog jonge bedrijf. Tot aan de vloer is er weinig ecologisch mogelijk. Maar daarboven gebruiken ze alternatieve materialen die hernieuwbaar, composteerbaar en/of 100% recyclebaar zijn. Voor de isolatie van de woning wordt gebruik gemaakt van houtvezel-en cellulose isolatie. Hierdoor zijn de woningen die Ecohûs bouwt dampopen, energiezuinig en met een gezond binnenklimaat.

Het vraagt echt wel een andere denkwijze. Geen kunststof kozijnen bijvoorbeeld. En in huis niet meer die ideale grindvloer met epoxyhars. Daarvoor in de plaats kiezen we voor marmoleum, CO2 neutraal, volledig gemaakt van natuurlijk materiaal en aan het eind van de rit volledig opnieuw te gebruiken. Het budget speelt natuurlijk ook een rol. Voor de keuken en badkamer kiezen we voor praktisch en neutraal, zodat de kans dat eventuele volgende bewoners het er uit slopen klein is.

Leefkeuken
Bij de verkoop van ons huis hebben we heel veel opgeruimd, de kringloop was onze vriend. We hebben ons toen voorgenomen alleen nog maar spullen te kopen die we echt nodig hebben. Ons nieuwe huis krijgt dan ook weinig aparte bergruimte. Wat we nodig hebben staat daar waar we het gebruiken. We willen dat elke ruimte in ons huis effectief benut wordt. De leefkeuken wordt zo ingericht dat we geen aparte bijkeuken nodig hebben. We hoeven geen garage, maar hebben wel een bergruimte voor de fietsen en de tuinspullen.

Bij de woning moet natuurlijk wel weer een mooie tuin komen met ruimte voor veel bloemen, groente en fruit. Ecologisch, permacultuur, biodiversiteit ik ga me erin verdiepen, een uitdaging waar ik erg veel zin in heb.

Het voordeel van ecologisch bouwen is dat de CO2-uitstoot drastisch verminderd. Ecologisch bouwen betekent eigenlijk dat je iets doet voor de volgende generaties, je bouwt aan een groenere omgeving uit respect voor de toekomst van de aarde. Het leuke is dat de nieuwe eigenaren van onze woning in Steenwijkerwold grote stappen maken om ook snel van het gas af te zijn. Zo leidt onze beslissing tot twee toekomstbestendige woningen.

Op social media probeer ik onder mijn eigen naam @alidaboersma en met @gelukkiggroenleven inzicht te geven in onze stappen naar een ecologische leefstijl. Ik hoop daar anderen mee te inspireren, want duurzame stappen zetten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En zo kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken.

Alida Boersma

Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Droomuitslag voor Vledderveen tijdens opening Corsoseizoen in Frederiksoord Westerveld 5 uur geleden
Spelers en staf van VV Jubbega leggen zich niet neer bij de beslissing van het bestuur -
Nieuwe ontwikkeling: de spelers en trainer van VV Jubbega willen seizoen afmaken Sport 6 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 21 uur geleden
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur 22 uur geleden
In de Jan van Riebeeckstraat in Steenwijk-West wordt de riolering vervangen
Groot onderhoud aan de Steenwijkerlandse openbare ruimte: in vrijwel alle kernen werk in uitvoering Steenwijkerland 23 uur geleden