Kanaal Beukers-Steenwijk
Kanaal Beukers-Steenwijk Foto: Aangeleverd

Column Er op uit in De Kop: Niet in Giethoorn

· leestijd 1 minuut Column

Van Harry Stegeman, die opgroeide in Meppel, verscheen bij KNNV Uitgeverij ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Voor zijn columns put hij uit dat boek.

De Oranje Gelderlandlaan botst op het Kanaal Beukers-Steenwijk. Ik móet hier wel naar links. Waar de luxe sloepen en jachten van het Waterresort Bodelaeke het kanaal opdraaien, is een zelfbedieningsbrug. Ik las in De Stentor dat de opgeschoten jeugd van Giethoorn argeloze toeristen en inwoners hier op mooie zomeravonden nog wel eens wil ‘terroriseren’. Maar het is nog vroeg, ik kan me zonder kleerscheuren uit de voeten maken. Ik sla na de brug over het kanaal rechtsaf en ben heel even op de Beulakerweg. Het is best nog zoeken naar de Dominee T.O. Hylkemaweg, vroeger de enige route waarlangs je met paard en wagen tot bij de kern van Giethoorn kon komen. De weg langs de Cornelisgracht, die ook het kanaal is overgestoken, heette tot halverwege de vorige eeuw dan ook zeer gepast het Paardepad.

Peerdepad
Tjeerd Oeds Ma Hylke Hylkema (hij was Fries, niet Chinees) ‘stond’ zo’n honderd jaar terug in Giethoorn. De doopsgezinde predikant had een zo grote invloed op het culturele en sociale leven in Giethoorn dat het ‘Peerdepad’ zijn naam aan die van hem heeft moeten prijsgeven. Het is er de afgelopen decennia niet fraaier op geworden aan de Hylkemaweg. Dat zou ook de dominee gevonden hebben, schat ik. Maar het is er niettemin wel heel erg druk. Een lange rij rondvaartboten lonkt naar de langsschuivelende toeristen. Ik denk dat ik het vandaag niet naar mijn zin ga hebben in Giethoorn. Snel terug naar de Beulakerweg.

Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 13 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26