De eerste huurders ontvangen de sleutel
De eerste huurders ontvangen de sleutel Foto: Aangeleverd

Nieuwbouwwoningen van Wetland Wonen aan de Brink in Scheerwolde zijn klaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vollenhove – Op maandag 28 februari hing de vlag uit in het centrum van Scheerwolde. De acht nieuwe sociale huurwoningen van woningcorporatie Wetland Wonen aan de Brink zijn klaar. De bewoners hebben de sleutel gekregen en zijn druk met verhuizen.

Viering
Om dit te vieren overhandigden Marcel Scheringa, wethouder gemeente Steenwijkerland, en Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen, de 28e symbolisch een sleutel aan Fleur Hoen. Zij heeft samen met haar vriend, Dennis Timmerman (geen familie van Marcel Timmerman), een van de gezinswoningen weten te bemachtigen. “De woning is eigenlijk nog mooier geworden dat wij van te voren hadden verwacht,” vertelt Fleur enthousiast. “Wij kijken er erg naar uit om voor eerst te gaan samenwonen in ons eigen huis. Maar eerst gaan we nog zelf klussen en dan kunnen we eindelijk verhuizen.”
Aansluitend konden de bewoners nader kennismaken en samen met de mensen die bij het project betrokken waren proosten op een mooie samenwerking die heeft geleid tot fijn wonen in Scheerwolde.

De bewoners
In het woonblok zijn vier seniorenwoningen en vier gezinswoningen gebouwd. Hierdoor is de samenstelling van de bewoners heel divers; van starters tot ouderen. “Door op deze manier te bouwen willen we de inclusiviteit en het noaberschap vergroten. De bewoners helpen elkaar waar nodig en mogelijk,” zegt Marcel Timmerman. Fleur vertelt over de kennismaking met de buren: “De buren hebben we gezien tijdens de kijkdagen. En sommige buren kennen we al. Wij komen uit de buurt van Scheerwolde, net als meerdere bewoners. Je komt elkaar dan al regelmatig tegen. Met de andere buren gaan we zeker nog verder kennismaken.”

De bewoners waren al vroeg betrokken bij de bouw van hun nieuwe huurwoning. In juli 2020 werd tijdens de loting bekend dat zij de bewoners werden van deze woningen. Nu anderhalf jaar later is hun woning klaar. “Het is heel fijn dat we al vroeg betrokken waren bij de bouw van de woning. We zijn regelmatig langsgereden om foto’s te maken en de bouw te volgen. Ook vinden we het prettig dat we onze keuken en badkamer naar onze eigen smaak konden samenstellen. Maar het wachten duurt soms ook wel lang, de laatste paar maanden zeiden we regelmatig tegen elkaar ‘laat het nu maar komen’. Wij zijn dan ook blij dat we nu kunnen beginnen met inrichten en klussen. En dat we daarna eindelijk kunnen samenwonen,” zegt Fleur.

Samenwerking

Wethouder Scheringa: “De manier waarop Wetland Wonen dit project samen met Plaatselijk Belang Scheerwolde, ons als gemeente, bouwpartners en de huurders heeft aangepakt onderschrijft de ambitie om in verbinding te staan en woningen te bouwen in onze gemeente. Er zijn woningen gebouwd die passen in de omgeving en aansluiten bij de wensen van de bewoners. Bovendien komen de woningen tegemoet aan de vraag naar sociale huurwoningen. Een mooie stap voor Scheerwolde als prettige woonlocatie. Daar zijn we uiteraard blij mee.”

Ook Plaatselijk Belang Scheerwolde is blij met de voltooiing van dit mooie middelpunt van het dorp. “We hebben, in samenwerking met gemeente en Wetland Wonen, hard gestreden om dit project tot stand te laten komen,” zegt Monique Bos van de wooncommissie. “We hebben veel gesproken over de behoefte aan sociale woningbouw in Scheerwolde. Door de goede samenwerking is dit project nu voltooid, met als resultaat een mooi aangezicht van de Brink en een aanwinst voor ons dorp.”

De woningen
De woningen zijn ontworpen door architectenbureau B+O uit Meppel. Het ontwerp straalt Amsterdamse school, hedendaags met lokale invloeden uit. Kenmerkend is de poort in het midden die de woningen met elkaar verbindt en zorgt voor een doorgang naar het achterplein.

De vier seniorenwoningen hebben de badkamer, een slaapkamer en de aansluiting voor de wasmachine en droger op de begane grond. Op de eerste verdieping is een extra (slaap)kamer en ruimte voor de warmtepomp. De gezinswoningen hebben op de eerste verdieping drie slaapkamers en de badkamer met optioneel een toilet. Via een vaste trap hebben zij toegang tot de tweede verdieping. Hier staat de warmtepomp en is een aansluiting voor de wasmachine en droger.

Fijn en betaalbaar wonen

De woningen zijn energiezuinig gebouwd. Ze zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op de daken en zijn voorzien van een warmtepomp. Er is geen gasaansluiting aanwezig; alles is volledig elektrisch. De energie die hiervoor nodig is wordt voor een groot deel opgewekt door de zonnepanelen. Dit is goed voor het milieu en is fijn wonen voor de bewoners die ook nog eens geld kunnen besparen op hun energierekening. “We wensen alle bewoners veel woonplezier,” besluit Marcel Timmerman.

Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 6 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 20 uur geleden