CDA Steenwijkerland heeft een spandoek opgehangen in Sint Jansklooster
CDA Steenwijkerland heeft een spandoek opgehangen in Sint Jansklooster Foto: Aangeleverd

CDA Steenwijkerland wil woningnood echt aan gaan pakken

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND. Het CDA heeft op 5 maart een Bouwaftrap gegeven door spandoeken op mogelijke bouwlocaties te hangen in Steenwijk en Sint Jansklooster. De partij wil bovendien weer de wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening leveren.

Het CDA Steenwijkerland vindt dat de woningnood nu eens echt aangepakt moet worden. De afgelopen jaren heeft het CDA meermalen, ook samen met andere partijen gewaarschuwd voor het ontbreken van ambitie en urgentie. Volkshuisvesting is een cruciaal thema voor het CDA: iedereen moet een passende plek hebben om te wonen. Daarom is weer een echte wethouder Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening nodig, een portefeuille waar die wethouder fulltime mee aan de slag moet. Op die manier krijgt het weer de vereiste prioriteit binnen het gemeentelijke beleid. Met de bouwaftrap #hierbouwtcda op zaterdag 5 maart laat CDA Steenwijkerland middels twee spandoeken zien op welke plekken in de gemeente snel gebouwd kan worden.

Creativiteit nodig

Aanpakken van het woningtekort is noodzakelijk. Hierbij is creativiteit nodig: denken in kansen en zoeken naar ruimte binnen de geldende regelgeving. Dit alles met aandacht voor leefbaarheid, mobiliteit en veiligheid. Daarom dat één van de spandoeken is opgehangen bij het oude Welkoop-pand in Steenwijk. Een plek die volgens het CDA Steenwijkerland hoognodig ontwikkeld moet worden. Lijsttrekker Erik Homan: “Als nieuwkomer in de lokale politiek, kan ik met een frisse blik aan zo’n langslepend dossier beginnen. Eén van de eerste dingen die ik wil gaan doen, als ik gekozen word, is in gesprek gaan met de eigenaar van dit pand om te kijken wat er nodig is om tot ontwikkeling te komen op deze centrale locatie. Los van oud sentiment, los van eerdere pogingen, maar met een nieuwe, creatieve blik richting een oplossing.” Daarnaast ziet het CDA enorme kansen in woningen boven de nieuw te bouwen Aldi supermarkt aan het Steenwijkerdiep.

Monnikenweg in Sint Jansklooster

Het tweede spandoek is opgehangen op het al lange tijd leegstaande veld midden in het dorp aan de Monnikenweg in Sint Jansklooster. In ‘Klooster’ is een Whatsapp-groep ontstaan van zo’n 40 jongeren en starters die allemaal graag in het dorp willen blijven wonen, maar dat door gebrek aan woonruimte niet kunnen doen. “Een voorbeeld van hoe een kern langzaam vergrijst, doodzonde. Als jongere weet ik zelf ook hoe lastig het is om een huis te kunnen krijgen, laat staan kopen. Ik ben blij dat het mij uiteindelijk gelukt is, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Deze jongeren hebben perspectief nodig op woonruimte in hun kern. Het CDA wil ze dat geven door met ze in gesprek te gaan en concrete afspraken te maken over de woonbehoefte en eventuele bouwlocaties.

Alle kernen

Het CDA heeft er voor gekozen om deze twee locaties uit te lichten, maar in bijna elke kern speelt deze problematiek. Het is dan ook van belang dat in alle kernen een duidelijk plan komt waar gebouwd gaat worden. Regelgeving biedt de ruimte om lokaal gebonden inwoners voorrang te geven bij het toewijzen van woningen. Deze regelgeving wordt nu nog te weinig gebruikt om de lokale bevolking te helpen, ook dit instrument dient ingezet te worden om in de lokale behoefte te voorzien.

CDA-lijsttrekker Erik Homan

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 14 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 23 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54