Afbeelding
Beeld uit 'Vrijheid'

Filmhuis vertoont nog drie maal documentaire ‘Vrijheid’

Steenwijkerland

OLDEMARKT - De oorlogsdocumentaire ‘Vrijheid’, die vorig jaar uitkwam, wordt opnieuw drie keer vertoond. ‘Vrijheid’ is te zien op 18 maart, 1 en 8 april in het Filmhuis De Landerijen. 

Op 4 juli 2021 kwam de oorlogsdocumentaire ‘Vrijheid…’ uit. Vier Oldemarkters die de oorlog hebben meegemaakt, vertellen daarin over hun ervaringen. Robert Punter (48) filmde hen. Dat zijn Joop Hartwig (93), Coba Winters (81), Jantje Brouwer (91) en Tjitske van Eijck (90). 

Bij alle vier Oldemarkters namen de interviews en opnames een halve dag in beslag. „Ze waren aanvankelijk bang dat ze niets te vertellen hadden, maar het ging als vanzelf. Je zag gewoon dat de oorlogservaringen weer op hun netvlies kwamen en opnieuw emoties bij hen opriepen,” vertelt Robert.

Rokend oorlogsvliegtuig

Zo legde hij vast dat Coba vertelde dat de Duitsers het paard van haar ouders confisqueerden toen zij zelf vier jaar oud was. Joop verhaalt over een koperen hulsje met daarin een Theresiabeeldje dat hij in Oldemarkt vond. Het viel voor zijn voeten terwijl er een rokend oorlogsvliegtuig over Oldemarkt vloog.

In de documentaire vertellen de Oldemarkters verder over het vliegtuig dat bij Ossenzijl neerstortte en over meester Lubberts die tweehonderd mensen liet onderduiken. De overval op het distributiecentrum en de angst voor NSB’ers komen ook aan bod. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen, hoewel er in Oldemarkt zelf geen schot is gelost tijdens de oorlog.

Kaarten kunnen besteld worden via 06-23119492 (Susanne) of via filmhuisoldemarkt@hotmail.com.

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 7 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 16 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54