Aangeplante bomen in Sint Jansklooster
Aangeplante bomen in Sint Jansklooster Foto: Aangeleverd

Christelijke Oranje Vereniging zet zich in voor duurzaamheid en plant bomen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

SINT JANSKLOOSTER - Op maandag 7 maart heeft de Christelijke Oranje Vereniging (COV) op het evenemententerrein in Sint Jansklooster 30 bomen geplant. De actie, opgezet door de provincie Overijssel, is onderdeel van het plan om 1,1 miljoen nieuwe bomen te planten in Overijssel. Zo wil de COV bijdragen aan duurzaamheid en CO2-compensatie. Maar het blijft niet bij deze ene actie.

Hoege Heetebrij, voorzitter van de COV, vertelt dat dit een onderdeel is van een groter duurzaamheidsbewustzijn bij de corsobouwers en de organisatie. De COV is zich namelijk meer en meer bewust van de klimaatproblematiek en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Het planten van de bomen heeft alles te maken met duurzaam denken en dat is iets waar we stappen in willen maken. In dit geval met het planten van bomen, maar ook in de toekomst. Zo hebben wij de ambitie om met elektrische motoren te gaan rijden, willen wij een corsoapp in plaats van de papieren corsogids en hebben we nog de wens om geen aggregaten tijdens het corso te gebruiken maar stroompunten. De COV is hierover in gesprek met de gemeente en dit wordt in de komende tijd beter uitgewerkt.

Bomen hebben effect

Bomen hebben een groot effect op ons klimaat. Eén boom zorgt namelijk voor een temperatuurdaling van 1°C in de buurt van de boom. Tien bomen bij elkaar zorgen voor een temperatuurdaling van 1,52°C. Een boom zet daarnaast 0,025 ton CO2 per jaar om in zuurstof (50kg) en slurpt jaarlijks 27.000 liter water op. Het vergroenen van de provincie draagt bij aan de verbetering van het klimaat en de leefbaarheid. Bij het aanplanten van de bomen is sprake van een grote maatschappelijke betrokkenheid. De inwoners van Overijssel worden nauw betrokken bij planontwikkeling en de uitvoering.

In de loop van dit jaar en de verdere toekomst zal de COV met meer initiatieven komen en doorgaan met het creëren van een duurzamer karakter van het corso.

Aangeplante bomen in Sint Jansklooster
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 6 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 17 uur geleden