E-waste
E-waste Foto: Pixabay

Scholen in Steenwijkerland doen mee aan E-Waste Race: Kick-off in Scheerwolde

Steenwijkerland

SCHEERWOLDE - Op woensdag 9 maart was wethouder Tiny Bijl te gast bij basisschool de Lepelaar in Scheerwolde. Hier was de kick-off voor de E-waste Race. In totaal doen 10 scholen uit Steenwijkerland, Zwartewaterland en Hattem hieraan mee. De jeugd wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk oude elektronische apparaten in te zamelen. De E-waste Race gaat maandag 14 maart van start. Bijl levert zelf eerste elektronisch apparaat in.

Wethouder Tiny Bijl ging alvast met de schoolkinderen in gesprek: “Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Kijk zelf maar eens thuis. Iedereen heeft wel een oude telefoon, kapotte dvd-speler of een doos met kabels. Van dit elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, kunnen nieuwe dingen gemaakt. Hartstikke duurzaam! Met de E-waste Race maken we het inleveren van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk. Daarom ben ik bij de schooljeugd langs gegaan, om te vertellen waarom het zo belangrijk is om elektronisch afval opnieuw te gebruiken. Natuurlijk heb ik zelf ook een apparaat ingeleverd. Ik ben erg benieuwd hoeveel e-waste de scholen samen gaan inzamelen.”

E-waste Race start 14 maart

De E-waste Race start op maandag 14 maart. Dan gaat de schooljeugd aan de slag met het inzamelen van het elektronische afval. Dit doet de jeugd thuis, bij vrienden en familie, maar ook in de buurt van de school. In een straal van 7 kilometer rondom de school gaan de kinderen e-waste inzamelen. Tijdens de race kunnen buurtbewoners elektronisch afval aanmelden via www.ewasterace.nl. Scholieren maken een afspraak met de buurtbewoners om het afval thuis op te laten halen. De kinderen kunnen zelf op de website bijhouden hoeveel ze hebben opgehaald. En kunnen dagelijks zien hoeveel zij, maar ook de andere scholen, hebben ingezameld. Dit doen ze vier weken. De winnende school wint een toffe schoolreis.

Deelnemende scholen Steenwijkerland

  • School B - Steenwijk
  • Basisschool Sint Bernardus - Oldemarkt
  • Basisschool De Ark - Oldemarkt
  • Willem-Alexanderschool - Steenwijk
  • BS De Lepelaar - Scheerwolde
  • Basisschool Het Kompas - Steenwijk

Waar gaat de e-waste naar toe?

Alle e-waste wordt door ROVA naar de Kringloopwinkel Steenwijk-Vollenhove gebracht. De Kringloopwinkel gaat alle apparaten testen. Apparaten die nog werken of gerepareerd kunnen worden, krijgen zo een tweede leven.

Aanmelden van e-waste

Woont u vlakbij één van de deelnemende scholen? En wilt u ook afval aanmelden voor de E-waste Race? Dit kan via www.ewasterace.nl. U kunt alleen kleine apparaten aanmelden, geen koelkasten, flatscreens of ander groot materiaal.