Verkiezingsdebat op SG Eekeringe
Verkiezingsdebat op SG Eekeringe René Wiegmink

Leerlingen SG Eekeringe wonen verkiezingsdebat bij

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Vijftig vierdeklassers van SG Eekeringe hebben woensdag 9 maart een verkiezingsdebat bijgewoond in de mediatheek van hun school. Zij mochten vragen stellen aan vertegenwoordigers van gemeentelijke politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Na afloop van het debat mogen de leerlingen hun stem uitbrengen voor de landelijke scholierenverkiezing. 

Zeven gemeentelijke politieke partijen laten zich woensdag vertegenwoordigen tijdens het verkiezingsdebat. Alleen Thom de Vries van D66 Steenwijkerland kan niet aanwezig zijn. Hij wordt vervangen door Ojanne de Vries van D66 Heerenveen. In een voorstellingsrondje krijgen alle politici één minuut de tijd om zich voor te stellen. Een leerlinge houdt met een stopwatch nauwkeurig bij of zij zich daar aan houden. Gespreksleider is geschiedenisleraar Sjef Damhuis. Meteen al proberen de politici de leerlingen voor zich te winnen. “We vinden dat jongeren een stem moeten krijgen,” zegt De Vries van D66. Zij is de enige vrouw achter de debattafel. Koen de Vries van GroenLinks geeft aan dat hij jongen, kunst, cultuur en groen belangrijk vindt. 

Vragen en stellingen

Als tweede onderdeel mogen de politici reageren op vragen en stellingen die de leerlingen zelf bedacht hebben en op een scherm geprojecteerd worden. De eerste vraag is meteen een hele actuele: ‘Komt er opvang voor vluchtelingen uit Oekraine?’ Bij deze prangende kwestie tonen de politici zich eensgezind. “Dit is geen politiek issue, het is belangrijk dat we de vluchtelingen gastvrij onthalen, maar wel goed gecoördineerd in samenwerking met de Veiligheidsraad,” zegt André Bus van BGL. 

De stelling ‘Steenwijkerland doet te weinig voor jongeren,’ levert meer discussie op. Eric Homan, lijsttrekker van CDA Steenwijkerland stelt een wedervraag: “Wat missen jullie?” Een meisje zegt dat veel horeca alleen toegankelijk is voor 18-plussers en dat zij met haar vrienden nergens mag staan en telkens door boa’s weggestuurd wordt. Roland Logtmeijer van de PvdA heeft wel een paar oplossingen paraat: “Wij willen dat er hangplekken in de vorm van zeecontainers bij de ZuidWester komen. En als je activiteiten voor jongeren wilt, neem dan contact op met de jongerenwerkers Jessica en Wout van Sociaal Werk De Kop.”

Racisme

De vraag: ‘Wat denken jullie over racisme in de rel rond Yusuf in Giethoorn’ levert tegengestelde antwoorden op van de politici op. Gideon Hoorn zegt: “Racisme is niemand voor, maar ik wel dat we het verhaal van beide kanten moeten horen, nu bracht Zembla dat met teveel emotie, feiten zijn ook belangrijk.” Koen de Vries van GroenLinks is het daar totaal niet mee eens. “Er is veel mis bij politie en gemeente, dit was geen kattenkwaad, maar het moedwillig wegpesten van dorpsgenoten.” Een leerlinge valt Hoorn bij: “Het kwam van beide kanten, spiegels aftrappen gaat te ver, maar we moeten eerst naar de feiten kijken en dan de zaak op racisme afschuiven.” 

Rode kaart voor het vuurwerkverbod

Verder komen tijdens het debat nog andere kwesties aan bod, zoals de nieuwe middelbare school, onveilige fietspaden en woningnood. Bij meerdere vragen mogen de leerlingen met groene en rode kaarten aangeven of ze het wel of niet daarmee eens zijn. Bij de vraag ‘Wat vind je van het vuurwerkverbod?’ steekt bijna iedereen een rode kaart op. 

Na het debat mogen de leerlingen nog één op één vragen stellen aan de politici. Tot slot mogen ze hun stem uitbrengen bij de landelijke scholierenverkiezing. De uitslag daarvan maakt de school bekend op 11 maart. 

Leerlingen mogen met rode en groene kaarten aangeven of ze het eens zijn met stellingen
Na afloop van het debat mogen leerlingen één op één vragen stellen aan de raadsleden
Verkiezingsdebat op SG Eekeringe
Een leerlinge stelt een vraag over
Gideon Hoorn van de CPB beantwoordt een vraag
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 10 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 12 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 18 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54