Wethouder Tiny Bijl onthult een kunstwerk van Tara Kiers
Wethouder Tiny Bijl onthult een kunstwerk van Tara Kiers Foto: Hilda Knol

Start campagne Afval scheiden? Geen kunst aan!

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Wethouder Tiny Bijl presenteerde op woensdag 9 maart in het Infopunt Duurzaam Doen de actie ‘Afval scheiden, geen kunst aan!’ Met deze actie wil de gemeente samen met de inwoners de hoeveelheid huishoudelijk restafval (in de ondergrondse containers) verminderen én de kwaliteit van de grondstoffen (onder andere glas, plastic, papier) verbeteren. De actie past in het doel om in 2050 een circulaire gemeente te zijn. Dat betekent dat elk product en elke grondstof kan worden hergebruikt. En dat is beter voor het milieu.

Het kan altijd beter

“We doen het in Steenwijkerland eigenlijk al heel goed,” zegt wethouder Tiny Bijl. Tijdens de presentatie van de actie legt zij uit waarom het nog beter kan en moet. “Sinds een aantal jaren werken we binnen de gemeente met het systeem ‘omgekeerd inzamelen’. Dat betekent dat grondstoffen, zoals papier en karton, plastic en glas gratis worden opgehaald. Of kunnen worden ingeleverd. Al het andere huishoudelijk afval is restafval en daarvoor moeten de inwoners betalen. Bijvoorbeeld per vuilniszak die in de ondergrondse container gaat.”

“We horen als gemeente echt bij de top van Nederland als het gaat om afval scheiden. Dat is heel mooi, maar om in 2050 circulair te kunnen zijn, moet het nog beter. We moeten producten en grondstoffen nog veel meer gaan hergebruiken. Veel producten krijgen al een tweede leven bij de kringloopwinkel. Of kunnen worden gemaakt in het repaircafé. Dat scheelt afval. Toch vinden we nog te vaak melkpakken, glas of kleding in het restafval. Dat kan dus nog beter. Het is niet altijd makkelijk om te bedenken of iets restafval of een grondstof is. Daarom starten we deze actie en geven we de inwoners praktische tips om nog beter afval te scheiden. Minder restafval, betere grondstoffen. Dat is het doel.”

Posters en praktische tips

Elke maand staat er één grondstof in de schijnwerpers tijdens de actie ‘Afval scheiden, Geen kunst aan!’. Deze maand zijn dat elektrische apparaten. Dus alles met een stekker of batterij. Zoals koffiezetters, boxen voor de computer, een toetsenbord, dvd-speler of bakplaat. Er komen daarover praktische tips en informatie op de website steenwijkerland.nl/afval. Ook staan er deze maand fraaie posters door de hele gemeente. De thema’s voor de komende maanden zijn PMD (plastic, metaal en drinkkartons), papier en karton, GFT (groente-fruit-tuin) en textiel (kleding, stoffen, sokken, dekbedovertrekken).

Fineart

Wethouder Tiny Bijl onthult tijdens haar presentatie de eerste poster van de campagne. Hierop staat een fotokunstwerk van Tara Kiers uit Steenwijk afgebeeld. Presentator Herald Nobel vertelt dat de display en de fotolijst van afval is gemaakt. De kunstenares legt uit dat zij oude apparaten heeft geleend uit de Kringloopwinkel en die heeft gefotografeerd, zoals een radio, stofzuiger en wafelijzer. “Ik heb daarvan een stilleven gemaakt gebaseerd op de Gouden Eeuw met Rembrandlicht, een vorm van kunst die ook wel fineart wordt genoemd.” Elke maand gaat Kiers voor de posters een nieuw kunstwerk maken. De campagne duurt twee jaar. 

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 23 uur geleden