Kiezers op De Markt in Steenwijk
Kiezers op De Markt in Steenwijk Christof Visscher

De gemeenteraadsverkiezingen, leven die een beetje?

· leestijd 3 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Door alles wat er op dit moment gebeurt in de wereld is het wellicht een beetje op de achtergrond geraakt, maar op 14, 15 en 16 maart zijn toch echt de gemeenteraadsverkiezingen. Om te kijken of het toch een beetje leeft onder de bevolking ging onze verslaggever Christof Visscher de straat op om wat mensen aan te spreken.

Sociale woningbouw 

De eerste die ik spreek is Esther (45) uit Steenwijk, die met haar dochter in de winkelstraat loopt. Als ik haar vraag of ze gaat stemmen op 16 maart antwoordt zij bevestigend. Maar zij geeft aan nog niet te weten op welke partij. Dat antwoord zou ik die dag nog vaker horen. Op mijn vraag wat zij graag meer aandacht zou zien krijgen, hoeft ze niet lang na te denken: “Er moet goed ingezet worden op sociale woningbouw!”, antwoordt zij gedecideerd. 

Oud papier in binnenstad 

De pen waarmee ik mijn aantekeningen maak, hapert en ik wandel de Primera binnen om wat nieuwe pennen te kopen. Ik wordt geholpen door eigenaar Richard Bollema (55) en ik informeer bij hem meteen ook naar de verkiezingen. Ja, stemmen gaat hij zeker. Op mijn vraag of er volgens hem dingen anders zouden moeten, geeft hij aan over het algemeen best tevreden te zijn. “Nou, er is wel één dingetje,” bedenkt hij zich. “In de binnenstad wordt geen oud papier meer opgehaald. En dat vind ik heel erg jammer. Dat zou ik graag weer veranderd zien!” Met mijn nieuwe pen schrijf ik het op. Ik reken af en ga weer de straat op. 

Hondenbelasting en schuilkelders 

Op de markt tref ik een aantal oudere heren op en rondom één van de bankjes. Het weer is goed en hun humeur ook. Er wordt flink gediscussieerd en ik besluit de mannen wat vragen voor te leggen. De eerste die reageert is De Vries (72) die daar met zijn hondje staat. We spreken al snel over de recent in de gemeente Steenwijkerland afgeschafte hondenbelasting. Daar is hij inderdaad wel heel blij mee. “Maar de hondeneigenaren moeten dan wel zelf de stront opruimen!” is hij van mening. Als medehondenbezitter ben ik het helemaal met hem eens. Op dit moment staan er nog her en der speciale bakken voor hondenpoep, waar hondenbezitters ook poepzakjes kunnen pakken. Het zijn er maar weinig en we zijn allebei benieuwd of die blijven. 

En dan gaat het plots over de oorlog in Oekraïne. De Vries vraagt zich hardop af waar de schuilkelders in Steenwijk zijn als we hier oorlog krijgen. Op mijn vraag of hij bang is voor de oorlog antwoordt hij: “Denk je echt dat het hier stopt? Nee toch!” Ja, de oorlog in Oekraïne houdt ook hier de gemoederen goed bezig.

Meer oog voor de boeren 

Iets verderop loop ik twee dames tegen het lijf: Bianca (33) uit Tuk en Erica (25) eveneens uit Tuk. Als ik informeer naar de verkiezingen geven ze aan daar nog niet heel erg mee bezig te zijn. “Maar ik ga wel stemmen hoor!” verzekert Bianca me. Wanneer ik informeer naar welk onderwerp ze meer op de politieke agenda zouden willen zien, hoeven ze beiden niet lang na te denken. “Meer oog voor de stikstofproblematiek en de gevolgen van het beleid hierop voor de boeren!” roept Bianca, terwijl Erica instemmend knikt. Zij blijkt een boerendochter te zijn en is het er roerend mee eens. Ook deze dames geven aan nog niet te weten op welke partij ze gaan stemmen. Maar ik heb wel een idee welke het zou kunnen worden…

Beloftes nakomen 

Dan kom ik Margriet en Gerrit tegen. Dit oudere echtpaar uit Steenwijk vertelt niet zo heel erg bezig te zijn met politiek. Als veldonderzoeker naar alles wat groeit en bloeit, geeft Gerrit aan natuur wel heel erg belangrijk te vinden. Desgevraagd blijken zij ook nog geen idee te hebben op elke partij ze gaan stemmen. Ze zweven nog, als zovelen. “Het vertrouwen in de politiek moet weer een beetje terugkomen,” zegt Gerrit plots. “Te vaak zijn beloftes niet nagekomen!” vervolgt hij toch best geëngageerd. En ook Margriet komt met een duidelijk punt: “De winkelleegstand in deze stad, daar moeten ze wat aan doen!”

Meer groen in de openbare ruimte 

Ook Gerdo van Dalen (29) uit Steenwijk heeft nog geen idee waar hij op gaat stemmen. Sport vindt hij erg belangrijk. “En ik zou graag meer groen in de openbare ruimte zien!” vervolgt hij. “En ook meer voorzieningen voor de kinderen!” Bij het kiezen van een partij zegt hij te kijken of de doelstellingen die een partij zegt te hebben wel realistisch en haalbaar zijn.

Winkelleegstand tegengaan 

Op de markt kom ik even later weer een man met een hond tegen. Het is Auke (66) die sinds een kleine vier jaar in Steenwijk woont. Hiervoor woonden hij en zijn vrouw in het westen van het land. Ook hij geeft aan zich niet zo heel erg met de lokale politiek bezig te houden. Maar hij heeft wel een opmerking: “Naar ik begrepen heb heeft Steenwijkerland gekozen om sterk in te zetten op toerisme. Dat is mooi, maar dit schept ook verplichtingen! De nieuw ontworpen markt dient dan ook wel altijd spic en span te zijn!” aldus hem. En ook hij komt uit zichzelf met de opmerking dat de winkelleegstand actief tegengegaan moet worden. 

Vooral wel stemmen 

De laatste die ik die dag spreek is een ondernemer (63) die het niet nodig vindt om met naam en toenaam in de krant te komen. Wel wil hij iets over de verkiezingen kwijt. Want naar zijn mening gebeurt er te weinig rondom de verkiezingen. “Er wordt maar weinig ruchtbaarheid aan gegeven!” vindt hij. Op de vraag of hij wel gaat stemmen antwoordt hij: “Ja, dat ga ik zeker en ik weet ook al op welke partij!” Om te vervolgen met het advies aan iedereen om toch vooral te gaan stemmen. Want je stem verloren laten gaan, dat vindt hij zonde. En daar sluit ik me volledig bij aan.

De volledige namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.

Christof Visscher

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 15 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk gisteren
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54