Tekenmoment
Tekenmoment Foto: Aangeleverd

Steenwijkerlandse aanpak laaggeletterdheid succesvol

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - “De Steenwijkerlandse aanpak laaggeletterdheid is succesvol,” aldus gemeente Steenwijkerland. De brede samenwerking om laaggeletterde inwoners te helpen bestaat 10 jaar 

Laaggeletterdheid staat al tien jaar hoog op de agenda van de gemeente Steenwijkerland en haar partners. Met succes. Wethouder Trijn Jongman: “Als we kijken naar de afgelopen vier jaar – in die periode hebben we fors ingezet op het monitoren van onze aanpak – hebben meer dan 600 laaggeletterde inwoners meegedaan aan cursussen om hun taal-, reken of digitale vaardigheden te verbeteren. Een mooie score.” De aanpak laaggeletterdheid in Steenwijkerland is een van de koplopers in de provincie Overijssel. 

Opnieuw handtekeningen gezet

Onlangs bestond de Steenwijkerlandse aanpak 10 jaar. Dat was voor de samenwerkende partijen een moment om terug te kijken en ook te besluiten om samen verder te gaan. Daarvoor werden opnieuw de handtekeningen gezet. Wethouder Trijn Jongman: “Meer dan 4.300 inwoners van onze gemeente zijn laaggeletterd. Als je moeite hebt met lezen en schrijven, dan kan dat grote gevolgen hebben. We zien bijvoorbeeld dat mensen daardoor meer moeite hebben met hun gezondheid en welzijn, maar ook met het vinden van een baan. Zo wordt het moelijker om mee te doen in de maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat het vergroten van deze basisvaardigheden de sleutel tot groei is. Daar doen we het voor. En ik ben dan ook blij dat we met elkaar hebben kunnen constateren dat onze aanpak echt resultaat heeft.”

Denken vanuit de vraag van de inwoner 

De Steenwijkerlandse aanpak drijft op een goede onderlinge samenwerking. Daarbij staat de inwoner centraal. Wethouder Trijn Jongman: “We denken vanuit de vraag en vanuit de inwoner. Heeft iemand een goede oplossing voor een probleem? Dan gaan we kijken of we dat kunnen realiseren. Oók als we daarvoor buiten de gebaande paden moeten denken. Dat betekent dat we maatwerk bieden. We hebben steeds het uiteindelijke doel voor ogen.”

Taalpunt als leidend voorbeeld voor de provincie Overijssel 

Het Taalpunt is de spin in het web in de aanpak van laaggeletterdheid. Taalpuntcoördinator Mieke Peters: “We hebben zo’n 70 vrijwilligers om allerlei activiteiten uit te voeren. We werken met mensen die Nederlands als tweede taal hebben én met geboren en getogen Nederlanders. We focussen daarbij niet alleen op laaggeletterdheid. We ondersteunen ook mensen die moeite hebben met cijfers en rekenen en mensen die weinig digitale vaardigheden hebben. Alles wat we doen is erop gericht de eigen doelen van deelnemers te realiseren. Soms wil iemand een boodschappenlijstje kunnen maken en de kassabon in de supermarkt kunnen begrijpen. Iemand wil zelf met de trein kunnen reizen of gewoon simpelweg een gesprekje met de buurvrouw kunnen voeren. Deelnemers zijn lastig te bereiken, daarnaast schamen ze zich vaak voor hun probleem. Wij zorgen daarom dat we op de radar zijn bij zoveel mogelijk bedrijven, organisaties en verenigingen. Zo blijft onze hulp laagdrempelig. Die werkwijze is een belangrijk onderdeel van ons succes. We focussen op het einddoel: de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Zorgen dat ze voldoende basisvaardigheden hebben om zonder beperkingen hun eigen keuzes te kunnen maken. Mensen de regie over hun eigen leven teruggeven, dat is waar wij als Taalpunt elke dag aan werken.”

Succesvolle bedrijvenaanpak

Taalpunt werkt samen met bedrijven. Folkert Jellesma, onafhankelijk voorzitter van de stuurgroep laaggeletterdheid: “We geven binnen organisaties voorlichting over laaggeletterdheid, laaggecijferdheid en lage digitale vaardigheden. Wat voor gevolgen heeft dat voor mensen en hoe herken je dat als werkgever? Zo onderzochten we bijvoorbeeld bij een bedrijf of iedereen de veiligheidsinstructies van nieuwe machines wel kon begrijpen. Daaruit kwamen nieuwe cursisten naar voren die heel blij zijn dat ze eindelijk hulp krijgen bij een achterstand in hun basisvaardigheden.”

Samenwerkende partners laaggeletterdheid

In de aanpak van laaggeletterdheid werkt de gemeente Steenwijkerland samen met het Taalpunt, Sociaal Werk De Kop, Bibliotheek Kop van Overijssel, NoordWestGroep, ROC’s Deltion, Landstede en Drenthe College en maatschappelijk relevante partijen.

Meer informatie over laaggeletterdheid is te vinden op de website van de gemeente Steenwijkerland en www.taalpuntsteenwijkerland.nl.

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 9 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 9 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 14 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 18 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 20 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37