Erik Homan was namens de CDA aanwezig
Erik Homan was namens de CDA aanwezig Foto: Aangeleverd

Hoge opkomst bij verkiezingsdebat over duurzaamheid: ‘Zet meer energiecoaches in’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

WILLEMSOORD - Zijn grote windmolens op industrieterreinen noodzakelijk om een energieneutraal Steenwijkerland te realiseren? Gaat de gemeente de dagrecreatie in Nationaal Park Weerribben-Wieden beperken door geen omgevingsvergunningen meer af te geven aan bestaande en nieuwe gelegenheden voor boot-verhuur en horeca? Tijdens een debat in het Kloniehuus in Willemsoord kwamen zo’n honderd inwoners horen hoe de lijsttrekkers hier over denken. 

De aanwezige zeven lokale politici debatteerden aan de hand van vier stellingen die elk door een betrokken burger werden geïntroduceerd. De eerste stelling ging over het plaatsen van grote windmolens op industrieterreinen. Voorstanders hiervan zijn in ieder geval D66, BGL en CPB. Miriam Slomp (VVD) wees erop dat er in de gemeente geen draagvlak voor is. “We hebben de windmolens ook niet nodig. We halen de doelstelling met 125 hectare aan zonneparken en 25 hectare zon op dak.” Volgens Ronnie Lassche (CPB) zijn we toe aan een energiemix. “Laten we zuinig zijn op onze landbouwgrond, hebben we nog hard nodig.” Gauke Veen (D66) meent dat er wel degelijk draagvlak voor is en dat we windmolens nodig hebben. Zijn advies: “Geef de windmolens in eigendom van de inwoners. Geef hen zeggenschap over waar ze komen en over de energieprijs.”

Betere informatie

Wordt 30 procent van de opbrengst van zonneweides in onze gemeente in een fonds gestopt voor het verduurzamen van woningen in de kernen en wijken? Hierover verschilden de meningen. Het CDA wil meer energiecoaches inzetten en GroenLinks wil dat de informatie over subsidiemogelijkheden beter te vinden is en dat mensen betere begeleiding krijgen. Is een gift niet beter dan een lening? Mensen kunnen een lening door de hoge energie- en benzineprijzen misschien niet terugbetalen. Steven Bunt (PVDA) pleitte voor meer aandacht voor mensen die in een huurwoning wonen.

Kroonjuweel

De natuurwaarden en de biodiversiteit in Nationaal Park Weerribben- Wieden staan onder druk. De gemeente geeft boeren alleen nieuwe omgevingsvergunningen af die passen in het creëren van een zone van agrarisch natuurbeheer rond het park, aldus de derde stelling. Het CDA gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten. “De boeren moeten zelf beslissen of ze op traditionele wijze blijven boeren of overstappen op agrarisch natuurbeheer,” aldus Erik Homan. Andre Bus (PBL) wil de boeren en de riettelers de tijd geven om zich aan te passen. “Zij bepalen zelf het tempo. Ze leveren een bijdrage aan de kernen, we moeten zorgvuldig met hen omgaan.” Volgens Gauke Veen gaat het om een pakket aan maatregelen dat nodig is om ons kroonjuweel te beschermen. ‘We leggen geen dictaat op aan de boeren.”

Tot slot de dagrecreatie in het park. “Als we ondernemers gaan beperken, moeten we ze ook compenseren,” aldus Lassche. “De omgevingsvergunning is het enige middel van de gemeente om de regie te houden,” verklaarde Stephanie Geurts van GroenLinks. “Het is overigens een misverstand om te denken dat investeren in duurzaamheid alleen geld kost.”

Groene stappen in de Kop

Het verkiezingsdebat was georganiseerd door de Stichting Duurzaam Steenwijkerland, die initiatieven van bewoners op het vlak van duurzaamheid wil stimuleren en ondersteunen. Het gaat niet alleen om een lager energieverbruik maar ook om het zetten van groene stappen. “In de Kop, maar ook in je hoofd. We staan voor een grote uitdaging, we moeten het samen doen,” aldus voorzitter Harry Renting.

Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 13 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 13 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 15 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 17 apr, 18:00