David de Graaf met zijn expositie
David de Graaf met zijn expositie David de Graaf

Vertellen met de camera: David exposeert in de Perelaar

· leestijd 2 minuten Cultuur

WANNEPERVEEN - David de Graaf exposeert in de Perelaar in Wanneperveen. De expositie heet: Vertellen met de camera.

David de Graaf is een man met Downsyndroom van 38 jaar. Hij begon met fotografie toen zijn ouders hem voor zijn zeventiende verjaardag in 2001 een eenvoudige camera cadeau gaven. Een digitale camera – toen al – waarbij hij bij thuiskomen zelf de bestanden zo ‘in zijn computer kon prikken’. Het ging toen nog niet om de foto’s als beeld, maar eerst en vooral om het communicatie-aspect. Wat had de niet zo gemakkelijk pratende David meegemaakt die dag? 

RTL-weerbericht

Van het begin af aan heeft hij zo veel vastgelegd. ‘Voor mijn verslag’, zoals hij dat zelf vaak zegt. In de loop van de tijd stapte David over op steeds betere camera’s. Heel bijzonder was het moment dat weerman Peter Timofeeff voor het eerst een door hem gemaakte foto gebruikte in het RTL-Weerbericht van 16 juli 2003, vele jaren geleden dus. David zou daarna nog heel veel foto’s insturen naar het weerbericht, waarvan er in de loop van de jaren en tot heel recent heel wat in de uitzendingen gebruikt zijn.

Van het een kwam het ander. Zo deed David steeds meer ervaring op. In de loop van de jaren maakte hij steeds meer foto’s die het vertonen buiten de familiekring waard waren. Veel meer als foto dan als ‘verslag’. Intussen levert David al sedert september 2010 als vrijwilliger regelmatig foto’s aan de Meppeler Courant en de Opregte Steenwijker Courant en sinds kort ook in de Kop. Dat is natuurlijk ook al heel bijzonder. Verder heeft hij ook vele zomers fotografisch verslag gedaan van de jaarlijkse zes Donderdag Meppeldagen (DMD) in die Meppeler Courant.

SDS

In het dagelijks leven heeft David een vaste parttime aanstelling op het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom (SDS), een middelgrote, landelijke patiëntenorganisatie, gevestigd in Meppel (www.downsyndroom.nl). Behalve eenvoudig kantoorwerk, het geven van presentaties en uiteraard ook het met enige regelmaat leveren van foto’s voor het eigen SDS-magazine Down+Up, probeert David ook gericht middelen te werven voor de SDS die altijd meer geld kan gebruiken om meer noodzakelijk werk te kunnen doen. Behalve bij de SDS werkt David op dinsdag- en woensdagochtenden in Coöp supermarkt Slomp in Nijeveen. In het weekend, in het seizoen, werkt hij bij Theeschenkerij De Wieden aan het Beulakerpad bij Sint Jansklooster, naast het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten: http://www.theeschenkerijdewieden.nl/. En natuurlijk maakt hij daarvoor ook foto’s: http://www.youtube.com/watch?v=BDln9OUDXgI. Daarnaast fotografeert David ook als vrijwilliger bij Landschap Overijssel.

Dibonds

Sedert 2013 waren er intussen ook vele exposities van en/of met foto’s op dibonds (aluminium) van David, eerst vooral in de regio, maar later ook daarbuiten, tot in het buitenland en zelfs overzee. Veel meer informatie over David vindt u op zijn website (www.daviddefotograaf.nl). Daar zijn ook heel veel foto’s van zijn hand te zien, in groot formaat.

David wil zijn dibonds graag verkopen ten gunste van zijn favoriete goede doel, diezelfde SDS, met haar landelijk bureau in Meppel. Hij vraagt er dan minimaal 95 Euro voor. Maar ook directe giften voor de SDS, bijvoorbeeld geïnspireerd door het werk van David of David zelf, zijn meer dan welkom!

David de Graaf
Eén van de foto's waarmee David de Graaf exposeert
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 15 uur geleden
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 17 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 18 uur geleden
Raymond Ceulemans in actie
Glansrijke overwinning van Gert-Jan van der Veen op Raymond Ceulemans Sport 22 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 22 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 22 apr, 15:14
Henk Raggers
Henk Raggers staat aan kop in het Jos Verheijen Memorial toernooi Sport 22 apr, 12:01