Lachcoach Bente Adriaense
Lachcoach Bente Adriaense Foto: Aangeleverd

Rubriek ‘Schone kunsten’ van Liesbeth Hermans: De kunst van het lachen

· leestijd 1 minuut Column

In onze regio is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans verslag. Dit keer vertelt ze over lachcoach Bente Adriaense. 

Lachcoach

Als je ooit de kans krijgt om naar een lachcoach te gaan, aarzel dan niet, gooi al je twijfels aan de kant en ga! Dat deden dinsdagavond zo’n veertig volwassenen uit de hele regio. Op initiatief van Ledenvereniging Oude en Nieuwe land was er in De Ploats in Blokzijl een heuse lachworkshop. Daar zaten ze, mensen van minstens middelbare leeftijd tot behoorlijk wat ouder. Ze kenden elkaar niet en er werd wat ongemakkelijk naar elkaar gekeken en op stoelen geschuifeld. Je zag menigeen denken: “Moet ik hier gaan lachen, dat wordt niks, wat een ellende, kan ik nog weg?“ Te laat, daar stapte lachcoach Bente Adriaense de zaal binnen, een brede lach op haar gezicht.

Vol energie begon ze met een deel theorie over hoe gezond lachen is. “Je bloed gaat sneller stromen, je maakt endorfinen aan, je hoofd raakt leeg en de wereld ziet er een stukje mooier uit! Dat is wetenschappelijk aangetoond en we kunnen het allemaal wel gebruiken.”

Goede booster voor de gezondheid

Adriaens weet goed hoe ze beschroomde mensen in beweging moet krijgen, de onzichtbare ballen worden elkaar toegegooid, onder gelach wordt een bal gemist en als vanzelf beginnen mensen mee te doen. De één klinkt als een klaterend klokje, een ander heeft meer een donkere geluid. Aanstekelijk is het in ieder geval.

“Weet je wel dat kinderen tientallen keren op een dag moeten lachen, en dat volwassenen dat nauwelijks nog doen? Zelfs al valt er niets te lachen, dan nog is een geforceerde lachbui een hele goeie booster voor je gezondheid. Gewoon doen, elke dag!” leert onze coach ons.

Na een uurtje voelen we ons ontspannen en energiek, wie had dat durven denken.

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 5 uur geleden