John Blanken dirigeert Crescendo
John Blanken dirigeert Crescendo Foto: Aangeleverd

Van collega tot collega: Angelica Braam interviewt dirigent John Blanken

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - In deze rubriek bevraagt koor- en orkestdirigent Angelica Braam uit Steenwijk een muziekcollega. Deze week is dat dirigent John Blanken van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Steenwijk. Daarnaast is hij muziekdocent, arrangeur en jurylid.

John, heb je in deze bijna post coronatijd genoeg te doen?

“O ja hoor, gelukkig wel! Het lag natuurlijk bijna twee jaar lang op z’n gat, maar ondanks de coronatijd wel voldoende te doen gehad. Vooral als bestuurslid van Kunst & COO in Ooststellingwerf. En gelukkig draait alles nu weer bijna als vanouds. Bovendien ben ik heel druk geweest met mijn huis. Verbouwen, klussen et cetera. Daar ging ook heel veel energie in zitten.”

Hoelang sta je nu voor brassband Crescendo uit Steenwijk?

“Volgens mij ben ik in 2014 dirigent geworden bij Crescendo. En op dit moment dirigeer ik geen andere orkesten. Af en toe komt er wel wat op mijn pad, bijvoorbeeld als ik inval voor collega dirigenten, maar ik heb geen zin meer in proefdirecties en dat soort kunstjes. Alsof je in een repetitie en gesprek met elkaar kunt bepalen of je geschikt bent voor het orkest. Je moet toch voor een langere periode met elkaar aan de slag gaan om te weten of het samen werkt.”

Hoe ben je met Crescendo de coronaperiode doorgekomen? 

“We hebben elkaar nog wel gezien via Zoom, maar geen repetities en dat soort dingen. Puur informeel en om een beetje contact te onderhouden. Het is ook niet mijn ding om via de computer te musiceren, dat werkt gewoon niet. Je hoopt natuurlijk wel dat de muzikanten hun instrument af en toe uit de koffer halen om te blijven oefenen. Nu we weer begonnen zijn is het wel weer even wennen, maar het niveau zal wel weer terug komen.”

Ben je tevreden over Crescendo? Bijvoorbeeld over de bezetting?

“Mwah, kan beter. Qua bezetting hebben we wel een probleem. Een brassband heeft een standaard bezetting van 28 muzikanten. Dat halen wij nu niet. Daardoor is er een balansprobleem in het orkest. We missen wat cornetten, een bassist en een slagwerker. En er staan ook geen andere jeugdleden bijvoorbeeld klaar om die plaatsen in te nemen. Op dit moment hebben wij helemaal geen jeugdopleiding bij Crescendo, mede door de coronaperikelen. Hierdoor was het niet mogelijk om projecten op de basisscholen op te zetten. Bovendien is de jeugd verwend. Computerspelletjes geven direct resultaat. Muzieklessen niet. Daar moet je echt wat voor doen. Oefenen, studeren, vaak jarenlang om een goed resultaat te krijgen. Hier moeten de ouders ook achter staan. Belangrijk is dat als je jeugdleden hebt er een soort van sociale cohesie ontstaat. Zo niet, dan haakt de jeugd af en heb je alles voor niets geïnvesteerd. Helaas zijn in de gemeente Steenwijkerland ook weinig initiatieven op dit gebied. Misschien moeten we eens overwegen om van alle korpsen in de gemeente de krachten te bundelen en een gezamenlijke jeugd/leerlingenopleiding op te starten.”

Wat staat er verder nog op het programma met Crescendo?

“Genoeg! Ons concert van 19 maart is afgelast, maar wordt verplaatst naar een andere datum. De locatie is nog niet bekend. We begeleiden nog de Paaszangdienst op 17 april, we spelen met Koningsdag op de Brink en geven samen met Flevo Brass uit Emmeloord een concert op 18 juni. Ook verlenen wij onze medewerking aan het Johan van de Kornput- project. Er staan dus nog veel optredens en concerten op stapel, dus dat geeft weer een flinke boost tot zelfstudie, oefenen en repeteren. Dat houdt de muzikanten gemotiveerd, anders haken ze af. Steenwijk zal de komende tijd ons weer veel zien en horen!”

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 15 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk gisteren
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54