Veel festiviteiten worden op een drijvend podium in De Kolk gehouden
Veel festiviteiten worden op een drijvend podium in De Kolk gehouden Foto: Aangeleverd

Blokzijl viert van 10 tot en met 17 september feest rondom stadsrechten

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

BLOKZIJL - Blokzijl viert van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 september het feit dat de plaats 350 jaar geleden stadsrechten kreeg. Van historisch muzikaal spektakel tot hysterische markt

Het feestprogramma telt veel onderdelen. Zo bouwen kinderen zelf een boot, een zogeheten pieremegoggel, om die vervolgens vrijdag 16 september in de Kolk te tonen. Daarnaast zijn er de hele week tal van optredens, is er een historische markt en zijn er historische lezingen. Sluitstuk is op zaterdag 17 september een groots muzikaal historisch spektakel waarvan de regie en tekst in handen is van Lucie de Lange. “Het programma kan hier en daar nog wat wijzigen, niet alles staat nog vast, maar belangrijk is dat belangstellenden de feestweek alvast in hun agenda zetten. De hele week zijn er elke dag activiteiten,” aldus Marian Raanhuis van het bestuur 350 jaar Stad.

Prins Willem III gaf Blokzijl in 1672 stadsrechten nadat de inwoners zich heldhaftig hadden gedragen en de vijand, de bisschop van Münster en zijn troepen, hadden verslagen. Het was de eerste plaats in Overijssel die de bezetter wist te verdrijven.

Drijvend podium

De festiviteiten worden zaterdag 10 september afgetrapt met een reünie, ringsteken op een solex en ’s avonds diverse optredens. Het idee is dat veel festiviteiten zich op een drijvend podium in de Kolk worden gehouden. Zo verhuist Blokzijl Klassiek het programma zondag 11 september voor de gelegenheid van de Grote Kerk naar het ponton. ’s Middags zijn er ook diverse optredens van bands om de Kolk en in diverse tuinen.

Hysterische markt

Maandagavond 12 september organiseert museum Het Gildenhuys een lezing. De hele week kunnen kinderen bouwen aan hun boot. Op zaterdag 17 september is een hysterische markt in de agenda opgenomen. Niet te verwarren met de historische markt met oude ambachten op woensdag 14 september. De hysterische markt telt koopwaar, maar daarnaast lopen ook allerhande bijzondere figuren rond en zijn er ‘spontane’ optredens.

Het idee is dat inwoners van Blokzijl en daarbuiten aan het bakken slaan en aanhaken aan Heel Blokzijl bakt waarbij bakliefhebbers worden uitgedaagd de mooiste en lekkerste taarten te bakken. De presentatie en jurering daarvan is zaterdag 17 september.

Marian Raanhuis van het bestuur 350 jaar Stad: “Het programma is zeer gevarieerd. We gaan er een feestelijke week van maken.”

Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Diplomarijden bij STAPS: alle 21 ruiters leggen dressuurproef succesvol af Sport 7 uur geleden
Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 7 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 9 uur geleden