Afbeelding
Foto: Pixabay

Thema-avond wonen in Ossenzijl op 6 april

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OSSENZIJL - De Werkgroep Wonen van Plaatselijk Belang Ossenzijl geeft op 6 april in Dorpshuis De Slinger een thema-avond over wonen. Genodigden zijn woningzoekenden, huiseigenaren, gemeente en geïnteresseerde raadsleden. 

De dorpsvisie 2021 voor het dorp Ossenzijl is klaar om aan de bevolking en de gemeente te worden gepresenteerd. Uit de in 2020 gehouden dorp enquête komen twee onderwerpen met grote prioriteit naar voren. Als eerste een randweg om het dorp, als tweede wonen. Beide onderwerpen waren ook al aan de orde in de visie van 2009 en zijn inmiddels nog actueler geworden.

Sociale huurwoningen

Er is in het dorp geen sociale huurwoning meer te vinden en noch de gemeente Steenwijkerland, noch Wetland Wonen hebben plannen op korte termijn aan die situatie verandering te brengen. Argumentatie lijkt te zijn niet te willen bouwen voor leegstand. De werkgroep heeft een eigen onderzoek verricht waaruit blijkt dat er een voldoende aantal jonge inwoners zich blijvend in Ossenzijl wil vestigen. Helder is dat er een duidelijke behoefte bestaat aan sociale huurwoningen op korte termijn. De leefbaarheid van het dorp is daarbij van groot belang.

Verduurzamen

Het doel van de thema-avond is om de jonge bewoners in contact te brengen met de gemeente en Wetland Wonen. Daarnaast wil de werkgroep de eigenaren van woningen in het dorp informatie verstrekken over de plannen van de gemeente om in 2050 aardgasvrij te zijn. De werkgroep heeft een mondelinge toezegging van de heer Ype van Woersem om de presentatie die daarover beschikbaar is te komen geven. Deze plannen hebben grote gevolgen voor huiseigenaren. Voorlichting is daarom belangrijk over de mogelijkheden de eigen woning te verduurzamen, de kosten daarvan tegenover de besparingen en de mogelijke subsidieverlening. De werkgroep nodigt daarom fenergie coache(s) uit om aan de huiseigenaren de voorlichting te geven.

Na een gezamenlijke opening is de presentatie van de Dorpsvisie voor huiseigenaren over het aardgasvrij zijn in 2050 in de grote zaal. In een aparte ruimte is het gesprek en de voorlichting over sociale huurwoningen in Ossenzijl.

Aanvang: 19.30 uur, adres Dorpshuis De Slinger: GB Kooijstraat 18 in Ossenzijl. Op 20 april is de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Ossenzijl. Dan zal ook de Dorpsvisie aan de bewoners gepresenteerd worden. 

De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland gisteren
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 24 apr, 13:30
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 24 apr, 11:30