Strandpaviljoen Aan ’t Wiede
Strandpaviljoen Aan ’t Wiede Foto: Aangeleverd

Column van Harry Stegeman: Strandpaviljoen Aan ‘t Wiede

· leestijd 1 minuut Column

Harry Stegeman woont al bijna een halve eeuw in het midden van het land. De Kop van Overijssel is het land van zijn jonge jaren. Hij groeide op in Meppel en zijn kleine zeilboot lag in Wanneperveen. Harry was vorig jaar een tijdlang onderweg in de Kop van Overijssel, wandelend en op de fiets. Daarna schreef hij een boek: In de Kop van Overijssel – lopen, fietsen en stilstaan. Voor zijn column oriënteert hij zich vooral aan dat boek.

Toen stormvloeden een eindje verderop het Belterwijde en het Beulakerwijde aan weerszijden deden ontstaan, bleef de middeleeuwse Veneweg fier overeind. Maar de perenbomen die in mijn jonge jaren in de berm stonden, zijn verdwenen.

Campings

De campings gingen het daarentegen almaar beter doen – ook Wanneperveen moet het heden ten dage vooral van het toerisme hebben. Binnen een paar minuten gaan ze aan me voorbij, allemaal aan de Belterwijdekant van de weg: Camping De Groendam, Waterpark Belterwiede, Watersportcamping De Bliek, Watersportcamping De Bolder en Strandpaviljoen Aan ’t Wiede.

Tant’ Ale

Dat paviljoen - wat een prachtwoord - is van 1934. Jacob Bakker en Aaltje Bakker-Vos bouwden het, aanvankelijk als theehuisje op het water. Aaltje (tant’ Ale, zeiden wij) was de zus van mijn oma Roelofje Vos. Jacob Bakker was elektricien en loodgieter in Meppel. Toen de watersport halverwege de jaren dertig ook Wanneperveen in zijn greep kreeg, sloegen de twee hier hun vleugels uit. Aaltje zwaaide de scepter. Jacob bleef eerst ook nog een tijdje loodgieten, want het paviljoen leverde eigenlijk alleen in de zomermaanden wat op.

Ontbijtkoek

Ach, Paviljoen ’t Wiede. Ik kwam er in mijn schooljaren veel, ook vanuit Meppel. Zeilzak over het stuur van de fiets. Later een Solex – de Puch met het hoge stuur was net een brug te ver. Mijn eerste boot was een ‘kleine BM’, daarna kwam er een Stern. Ze liggen niet meer in de botenstalling. Ik denk aan die tweede prijs die ik ooit in de handicapklasse won: een ontbijtkoek.

Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Diplomarijden bij STAPS: alle 21 ruiters leggen dressuurproef succesvol af Sport 2 uur geleden
Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 3 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 17 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 18 uur geleden
Frans van der Velden zet een speler van Vitesse '63 op het verkeerde been
VV Steenwijk Old Stars is kampioen regiocompetitie Sport 18 uur geleden