Leerlingen van de Kwadraatafdeling bakken pannenkoeken
Leerlingen van de Kwadraatafdeling bakken pannenkoeken Foto: Aangeleverd

De geur van poffertjes en pannenkoeken op de Kwadraatafdeling

Steenwijk

STEENWIJK - Bij veel scholen is de geur allang de neus in gelopen, dat is ook niet zo gek, want het is weer eens Nationale Pannenkoekdag! Elk jaar wordt deze feestdag op 18 maart gevierd. Het is een bijzonder feest, want het is wel echt een feestdag die je niet zomaar bedenkt!

Waar komt de traditie vandaan? 

De traditie van de Nationale Pannenkoekdag komt origineel uit Groot-Brittannië, maar wordt ook in Nederland, Rusland en Frankrijk gevierd. In Engeland noemen ze de feestdag shrove Tuesday, in Rusland ????????? (maslenitsa) en in Frankrijk la chandeleur. En natuurlijk niet te vergeten, in Nederland heet het Nationale Pannenkoekdag!

Kwadraatafdeling

Veel scholen eten pannenkoeken als middageten, maar sommige scholen doen dat niet. Op sommige scholen helpen de leerlingen ook met bakken, want zoveel pannenkoeken voor de hele klas? Dat duurt wel even om te doen. Bijvoorbeeld op de kwadraatafdeling, waar ik naar school ga, bakken de kinderen van groep 7/8 de pannenkoeken voor de hele groep.

Sint Pannekoek

De feestdag is ook een beetje uit de strip van Jan Kruis, niet de feestdag zelf, maar het is wel populairder geworden door zijn bedachte ‘Sint Pannekoek’. Ook al is zijn zelfbedachte feestdag niet op 18 maart, maar op 29 november. Deze feestdag is eigenlijk best wel vies als je erover nadenkt, je legt een pannenkoek op je hoofd namelijk. Het feest wordt vooral gevierd in Rotterdam en ‘Sint Pannekoek’ kwam voor het eerst naar voren in Jan, Jans en de kinderen in het jaar 1986.

Dus zet de stroop op tafel, en vier Nationale Pannenkoekdag! Op de Kwadraatafdeling hebben we lekkere pannenkoeken gegeten!

De Kwadraatafdeling voor hoogbegaafde kinderen is een onderdeel van Accrete, kijk voor meer informatie op: kwadraatonderwijs.accrete.nl

Femke Boelm

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 28 mrt, 08:00