Jolanda van der Velden
Jolanda van der Velden Foto: Aangeleverd

Jolanda komt weer in actie voor minima

· leestijd 1 minuut Westerveld

HAVELTE - Jolanda van der Velden (35) komt samen met Bennie, Willem en Daniel opnieuw in actie voor mensen die het niet zo breed hebben. Via haar Facebookgroep verloot zij spullen onder de leden daarvan.

Al vijf keer heeft Jolanda samen met haar hulptroepen een actie op touw gezet. De allereerste keer was in 2017. Zij gaf toen twintig kerstpakketten weg aan gezinnen met een minimuminkomen. Later volgden sinterklaasacties en oliebollenacties. Dit jaar is de inwoonster van Havelte gestart met een nieuwe actie via de Facebookgroep ‘Minima’s weggeefhoek’. Jolanda legt uit dat mensen met een minimuminkomen hier lid van kunnen worden. Telkens zet zij hier producten op, die ze verloot onder de leden. “Dat zijn voedselpakketten, verzorgingsproducten, kinderartikelen, keukenspullen en zakken met kleding,” somt Jolanda op. Daarnaast geeft ze jarige kinderen in arme gezinnen cadeautjes of lekkernijen, waarmee ze op school kunnen trakteren. De spullen betalen Jolanda en de drie mannen van hun eigen geld of verdienen dat bijvoorbeeld met inzamelen van lege statieflessen. Plaatsgenoten stellen bovendien ook regelmatig spullen beschikbaar. 

Hope for All

De Facebookgroep heeft zestig leden. Die komen uit heel Drenthe, Noord-Overijssel, Zuid-Groningen en Zuid-Friesland. Jolanda controleert niet of ze daadwerkelijk minima zijn. “Behalve als ik twijfel, dan vraag ik wel eens om een bewijs.” Naast meeloten, kunnen de leden ook zelf spullen op de site zetten of om iets vragen, bijvoorbeeld kleding in een bepaalde maat. De spullen worden naar de ‘winnaars’ gebracht. “Eén keer per maand proberen we te rijden,” aldus Jolanda. Ze heeft trouwens ook nog nieuws: “We hebben nu een nieuwe naam: ‘Hope For All’.”

Naast het beheren van de Facebookgroep, heeft Jolanda ook nog een baan op het Dagcentrum in Meppel als productiemedewerker. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze ook nog vrijwilliger in de Beweegtuin in Havelte en raapt ze zwerfafval. Graag geeft ze haar tijd om anderen te helpen. “Als ik anderen en dan vooral kinderen gelukkig kan maken, maakt mij dat ook gelukkig,” besluit ze.