Rick de Jonge laat in het programma ook zijn sociale kant zien
Rick de Jonge laat in het programma ook zijn sociale kant zien Foto: BNNVARA

Steenwijker Rick de Jonge in ‘Je zal het maar hebben’

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Rick de Jonge (24) is op dinsdagavond 5 april te zien in het
BNNVARA-programma ‘Je zal het maar hebben’. Daarin vertelt hij aan presentator Jurre Geluk over Body Dismorphic Disorder (BDD). Rick kampt sinds zijn zestiende met deze stoornis in zijn lichaamsbeleving.

Op de vraag wat BDD is, antwoordt Rick: “BDD is een stoornis in de lichaamsbeleving. Mensen die daaraan lijden zijn ervan overtuigd dat er iets mis is aan hun lichaam. Wat ze in de spiegel zien, klopt niet met de werkelijkheid.” In de vooraankondiging van de aflevering van ‘Je zal het maar hebben’, staat dat Rick zichzelf heel erg lelijk vindt. ‘Hij vindt vooral zijn huid en wallen onder zijn ogen lelijk. De hele dag is hij bezig met zijn uiterlijk. Zo kan hij uren voor de spiegel staan om te kijken hoe zijn huid eruitziet en hoe zijn haar zit.’ 

Zoektocht naar nieuwe identiteit

Tijdens de opnames heeft Rick aan presentator Jurre Geluk vertelt dat hij sinds zijn zestiende met deze psychische aandoening kampt. “Ik ben toen gestopt als voetballer bij SC Heerenveen en ook met de sportopleiding die ik daar volgde. In Steenwijk moest ik daarna opnieuw beginnen. Ik had het gevoel dat ik toen niet meer kon terugvallen op mijn voetbalcapaciteiten, maar het vooral van mijn uiterlijk moest hebben.” Deze zoektocht naar een nieuwe identiteit ontaardde bij Rick in BDD, waarna hij een tijd lang niet meer de straat op durfde en veel thuis zat. 

Confronterend

Gelukkig gaat het dankzij therapie nu een stuk beter met Rick. Hij is pas in Zwolle op het Deltion College begonnen aan een opleiding tot onderwijsassistent. Via Facebook kwam hij in contact met de redactie van ‘Je zal het maar hebben’. Om anderen te helpen wilde Rick wel zijn verhaal in het programma vertellen. “De twee opnamedagen thuis en op de Wipeoutbaan in Zoelen waren heel relaxt. Jurre had zich van te voren niet ingelezen over BDD en stapte er blanco in. Ik voelde me heel vertrouwd bij hem,” blikt Rick terug. “Wel vond ik het confronterend om vorige maand met mijn ouders de uitzending te bekijken, maar is ben er wel tevreden over en heb er geen stress van.”

‘Je zal het maar hebben’ is op 5 april te zien op NPO3 vanaf 20.25 uur.

Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video 6 uur geleden
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 16 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk gisteren
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 24 apr, 11:30
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 24 apr, 09:29