De Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz kon weer als vanouds plaatsvinden.
De Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz kon weer als vanouds plaatsvinden. Foto: Liesbeth Hermans

Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz: Bliede dat wi’j weer bi’j mekaere bin’n

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vorig jaar waren er enorm veel deelnemers die thuis mee streden bij de online editie van de Steenwijkerlandse Taal-en Kennisquiz. Gelukkig kon de quiz maandagavond weer op locatie. Ditmaal was de gastheer Het Wapen van Utrecht in Sint Jansklooster en het was een fijne gastheer! De organisatie van het Schrijversfestival doet elke keer weer erg veel moeite om een leuke plek te vinden. Dat is nog niet eens zo eenvoudig, want de populaire quiz trekt veel publiek. Voor alle teams is een tafel nodig, want spieken mag niet!

Dialect

Vijfentwintig teams uit de hele gemeente hadden zich aangemeld en men begroette elkaar als oude bekenden. Presentator Jannes Mulder opende de avond: “Jongens, wat bint wi’j bliede dat wi`j weer bi’j mekaere bin’n.” Toen hij vertelde, dat drie teams zich teruggetrokken hadden wegens verkoudheid, waaronder De Beitel, ging er een zucht van verlichting door de zaal. Dát team behoort immers altijd tot de top drie. “Jongens, dit jaar is er een nieuwe winnaar voor de eeuwige roem, doe je best! Ik moet van mijn moeder rustig voorlezen, ik doe ook mijn best, je weet dat ik ADHD heb, dus dat is voor mij ook lastig zat!” Ook voor Mulder was de tekst van het liefdesverhaal “Eva en Henk” nieuw. Dat doet hij bewust: “Als ik de tekst voor het eerst zie, kan ik spontaan reageren en al improviserend ben ik op mijn best, zo heb ik het alle voorgaande jaren ook gedaan.” In dit verhaal van het schrijverstrio Huisman, Marinus en Weijs zaten vele dialectwoorden uit de hele regio verstopt.

Strak tempo

De fanatieke deelnemers aan de quiz kregen maandag weer twee onderdelen voorgeschoteld. De sheets werden door Adri van Sleen vertoond, hij had ze ook in elkaar geknutseld, en dan weet je dat de plaatjes in goede handen zijn. In een strak tempo, zonder haperingen en goed zichtbaar, een genot om naar te kijken. De kennis over de gemeente Steenwijkerland werd in het tweede deel getoetst. Aan de hand van mooie plaatjes uit de hele regio moesten de deelnemers 31 meerkeuzevragen beantwoorden. Alle kernen van onze gemeente kwamen aan bod, al had Jannes Mulder een goede tip: “Als je volgend jaar weet op welke plek de quiz is, moet je toch even op de geschiedenis ervan gaan studeren, dan score je beslist beter.”

Bitterballen en eeuwige roem

George Huisman en Ineke de Jong vormden samen met wethouder Marcel Scheringa de deskundige jury. In recordtijd moesten ze alle formulieren nakijken, terwijl de dames en heren in de zaal met elkaar alvast in discussie gingen over de vragen. De strijd was gestreden, dan mag het ook gezellig worden. De eerste prijs Taal ging naar de Kloosterlingen en de prijs voor Kennis naar Team Humbos uit Blokzijl. Behalve de oorkonde met eeuwige roem stond er ook een portie bitterballen voor ze klaar!

Liesbeth Hermans

Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 19 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 20 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 21 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 21 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 24 apr, 15:30
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 24 apr, 13:30