Vijf vrouwen in Gieterse klederdracht bezoeken de gerestaureerde kerk
Vijf vrouwen in Gieterse klederdracht bezoeken de gerestaureerde kerk Foto: Aangeleverd

Burgemeester opent gerestaureerde Doopsgezinde Kerk in Giethoorn

· leestijd 1 minuut Algemeen

GIETHOORN - De restauratie van de Doopsgezinde Kerk is voltooid. Op zaterdagmiddag 9 april om 14.00 uur zal burgemeester Rob Bats de officiële opening van het gebedshuis verrichten. Vanaf 15.30 uur is er Open huis voor de inwoners van Giethoorn met medewerking van Muziekgroep Dreuge Worst. Daarna zal de kerk stapsgewijs en op geregelde tijden opengaan voor dorpsgenoten en toeristen. 

De restauratie maakt deel uit van het project Open Kerk, waarmee vorig jaar een begin is gemaakt. Na de bouwvakantie in 2021 hebben bouwlui de kerkzaal, Kerkenraadskamer en de Leerkamer een grondige opknapbeurt gegeven. In de kerk is bovendien een stiltecentrum en een heritage centre met permanente tentoonstelling gecreëerd. Dominee Gerke van Hiele legt in de nieuwsbrief van de Doopsgezinde Kerk uit dat het stiltecentrum een ruimte is om binnen te lopen om te genieten van de sereniteit van de kerk, van eenvoud, stilte, schoonheid en troost. “Het is een plek van vrede en biedt de gelegenheid om een lichtje te branden en stil te zijn. In het heritage-centre wordt voor jong en oud het verhaal verteld over de doopsgezinden in de Kop van Overijssel met als spits de waarden van tolerantie, vrijheid en vrede. De kerk biedt ook ruimte voor liturgie. Het is een ruimte voor de gemeente van vandaag om passend en sfeervol samen te komen en nieuwe activiteiten te ontwikkelen.” 

Nieuwe verbinding maken

Met het Open Kerk Project wil de kerk haar plek weer innemen in de dorpskern en een nieuwe verbinding maken met het dorp, zijn bewoners en zijn vele bezoekers. Hiermee wil zij recht doen aan het cultureel-historische en doopsgezinde erfgoed en aan de spirit of Giethoorn in deze vermaning in het hart van het oude dorp. “We zijn blij met alle steun en positieve reacties op hoe de kerk, Leerkamer en Kerkenraadskamer er nu uitzien. Klaar voor een nieuwe start!” zegt Van Hiele namens de projectgroep. 

Mensen die vrijwilliger willen worden in de Open Kerk kunnen zich aanmelden bij Grietje Pietersz, via e-mail: grietje.pietersz@planet.nl. De kerk verzamelt nog een bedrag in voor de nieuwe bankjes in de binnentuin. Giften zijn welkom op de Projectrekening van DG Giethoorn: NL 22 RABO 0315 8192 43.

Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Diplomarijden bij STAPS: alle 21 ruiters leggen dressuurproef succesvol af Sport 3 uur geleden
Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 3 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 17 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 19 uur geleden
Frans van der Velden zet een speler van Vitesse '63 op het verkeerde been
VV Steenwijk Old Stars is kampioen regiocompetitie Sport 19 uur geleden