Nel Kleiker met de Nel Kleiker Trofee
Nel Kleiker met de Nel Kleiker Trofee Foto: Jacob Westra

Schoolvoetbal op 6 april: strijden om de Nel Kleiker Trofee

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJK - Het zal een historisch jaar worden in de geschiedenis van het schoolvoetbaltoernooi. Inmiddels wordt het jaarlijkse evenement al meer dan 50 keer georganiseerd door voetbalverenging Olde Veste. “We hebben nog nooit zoveel teams gehad,“ geven Johan Ent en Menno Mollema aan. “34 teams zullen in actie komen,“ lachen beiden.

Op woensdag 6 april zullen 20 teams, verdeeld in grote en kleine scholen, in actie gaan komen, terwijl een week later maar liefst 14 meisjesteams op de prijzen gaan strijden. “Het grote aantal teams heeft er natuurlijk mee te maken dat we dit jaar voor het eerst met allemaal achttallen spelen,“ aldus Johan Ent. “Wat ook leuk is aan dit toernooi is dat de scheidsrechters van SG Eekeringe en RSG Tromp Meesters komen,“ geeft de organisatie aan. 

Nel Kleiker Trofee

De winnaar van het toernooi zal niet alleen door mogen gaan naar de regiofinale, maar ook een jaar lang de Nel Kleiker Trofee in de prijzenkast hebben staan. Dat de grote beker de naam van Nel Kleiker draagt is niet zo verwonderlijk zijn Menno Mollema en Johan Ent van mening. “Zolang ik het toernooi ken in Nel er bij betrokken.” Wie ooit bij het schoolvoetbal aanwezig is geweest weet dat er voor het toernooi eerst kippensoep en een broodje gegeten wordt. Die soep wordt gemaakt op het huisadres van Nel Kleiker. “Ik denk dat dit mijn 42e toernooi gaat worden,“ geeft zij aan. 

Snoepkraam

Kleiker had meerderde functies tijdens de twee traditionele dagen. “Samen met Oenze Gjaltema heb ik jaren lang de snoepkraam gerund,“ klinkt het met een lach. “Dat waren altijd hele leuke en gezellige dagen. Nel Kleiker raakte betrokken bij het schoolvoetbal doordat ze teams trainde van de Sint Clementschool en de Clausschool. “Later gingen mijn kinderen voetballen bij Olde Veste. Op een avond kwam Cor Bakker hier thuis met de vraag of ik wat wilde doen voor de club.” In al die jaren was Kleiker in diverse functies bij de club betrokken. “Met heel veel plezier. Nu ik minder mobiel ben is het contact wel wat minder, maar toch kijk ik altijd nog even naar de uitslagen.” Ook dit jaar zal ze er op beide dagen weer bij zijn. 

Met publiek

Menno Mollema en Johan Ent nemen de laatste jaren de organisatie voor hun rekening en zijn blij dat het toernooi dit jaar weer mag worden gehouden. “Het belangrijkste voor ons is dat er publiek bij aanwezig mag zijn. Want voetballen is leuk, maar een stuk minder aantrekkelijk zonder publiek.” De schoolvoetbalcommissie van de voetbalbond KNVB gaf niet alleen aan dat er diverse toernooien mochten worden gehouden maar dat ook het regionale toernooi op 18 mei doorgang kan vinden. Meerdere basisscholen in Steenwijk, Tuk, Steenwijkerwold, Willemsoord en Giethoorn hebben inmiddels een uitnodiging gehad. 

Net als bij de voorgaande keren zullen eerst de jongens in actie komen en vervolgens een week later de meisjes. “Op 6 april is het jongenstoernooi, al is nu al duidelijk dat enkele kleinere scholen met een combinatieteam gaan komen. Op 13 april zullen de meisjesteams een gooi gaan doen naar de titel.” Het zal dit jaar voor de 55ste maal zijn dat Olde Veste het evenement zal organiseren.” Wie in Steenwijk heeft hier niet een keer met zijn klasgenoten van de basisschool op het veld gestaan,“ klinkt het lachend. “Misschien moeten we maar eens het archief in voor een mooie fotocollage.” 

Finale

De winnaars van zowel het jongens- als meisjestoernooi mogen ook deelnemen aan de regiofinale. Deze wedstrijden zullen ook op het sportcomplex aan de Parallelweg plaatsvinden. Het enige verschil zal de organisatie zijn want die is op 18 mei in handen van de KNVB. “Vervolgens kan de winnaar van die regiofinale door naar de districtfinale in Jubbega en vervolgens naar de landelijke finale in Zeist,“ geeft Menno Mollema aan. “Maar dat is nog een heel eind weg.”


Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 2 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 4 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 5 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 22 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 23 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport gisteren