De Arembergergracht bij Ronduite
De Arembergergracht bij Ronduite Eigen foto

Column van Harry Stegeman: Ronduite

· leestijd 1 minuut Column

Harry Stegeman woont al bijna een halve eeuw in het midden van het land. De Kop van Overijssel is het land van zijn jonge jaren.  Van hem verscheen bij KNNV Uitgeverij ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Voor zijn columns put hij vooral daaruit.

Net voorbij de brug bij Blauwe Hand is Waterpark Beulaeke Haven voorlopig de laatste aanwijzing dat ze het hier toch vooral van het toerisme moeten hebben. Ik blijf op de Veneweg, die nu de ‘Beulaker’ en de ‘Belter’ scheidt. De beschoeiing aan beide kanten moet voorkomen dat de zo stoere middeleeuwse weg bij zwaar weer niet alsnog in het water valt. 

Eiland

Ik kom al snel op een ‘eiland’ – maar dat zie je alleen van bovenaf. Precies in het midden ligt de buurtschap Ronduite. De uit Zwartsluis komende Arembergergracht kruist hier de Veneweg. Tijdens de Spaanse bezetting is op deze strategische plek een militaire versterking, een ‘redoute’, gebouwd – de naam Ronduite laat zich sneller verklaren dan ‘Blauwe Hand’. Een paar honderd meter verder loopt de Veneweg weer door het water: links ligt het Boschwijde, rechts nog altijd het Beulakerwijde. Maar kijk daar, iets links van een rijtje eilandjes: een klokkentoren in het water. In 1776 verdween hier het dorpje Beulake in de golven. 

Kunstwerk

De spits van de kerktoren stak nog vijftig jaar boven water uit en de kerkklokken lieten naar verluidt bij spookachtig weer ook later nog van zich horen. De klokkentoren in het water, een kunstwerk van aluminium, herinnert aan het drama. Je kunt er met een bootje invaren en dan de klok luiden. Beulake komt zo weer even tot leven. De eilandjes zijn restanten van de weg van Sint Jansklooster naar Beulake. Het grootste heet Het Kerkhof: hier was de begraafplaats van het dorpje.

Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 18 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 20 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 20 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 20 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 24 apr, 15:30
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 24 apr, 13:30