Iets nieuws maken van bestaand materiaal
Iets nieuws maken van bestaand materiaal Foto: Aangeleverd

Workshops ‘Maak het nieuw, maar anders’ leveren creatieve vondsten op

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

TUK - Al een paar keer zijn de deelnemers van de workshop ‘Maak het nieuw, maar anders’ bij elkaar gekomen in de Kringloopwinkels van Steenwijk en Vollenhove. Het is een mooie aanloop naar het Textielfestival dat op 10, 11 en 12 juni zal plaatsvinden in en rondom Oldemarkt.

In de Kringloopwinkel Steenwijk zitten de zeven deelneemsters van de workshop rond een grote tafel. Die ligt boordevol met stukken vilt, lappen textiel, plukken wol en ander materiaal. Workshopleidsters Antoinette Versteeg en Margien Orsel vertellen dat de vrouwen iets nieuws maken van bestaand materiaal. “Ze nemen bijvoorbeeld spullen van thuis mee of zoeken iets in de Kringloopwinkel op en maken daar iets anders van,” legt Margien uit. Het thema van de workshop is dezelfde als die van het Textielfestival: ‘Pop-Up’. 

Natvilten

Deelneemster Alet laat haar creatie zien. Dat is een rood bietje met wortels gemaakt van vilt. “Ik maak ook nog een wortel en een stronk witlof en overal maak ik een gezichtje op,” zegt ze enthousiast. Margien, die zelf viltster is, voorziet haar en de anderen van allerlei tips. Ook leert ze hen om gericht te werk te gaan. Alet: “We hebben geleerd om eerst een plan te maken en te omschrijven wat ons doel is en daar de benodigde materialen bij te zoeken.” Een andere vrouw, die liever niet met haar naam in de krant wil, is druk bezig met het maken van een jasje. “Ik gebruik daarvoor borduurwerken uit de Kringloopwinkel en van familieleden, verstevig die en naai ze aan elkaar vast,” vertelt ze. Een borduurwerk van haar overgrootmoeder, dat meer dan een eeuw oud is, gaat ze gebruiken als riem.  Haar buurvrouw is bezig met natvilten en maakt een wandkleed van schapenwol en steentjes. “Natmaken, plakken en wrijven,” omschrijft ze de techniek. Ook in Kringloopwinkel Vollenhove volgt een kleine groep de workshop met veel plezier. De deelnemers maken gezamenlijk één handwerkproject. Dat kunstwerk krijgt een mooie plek in MFC Dalzicht in Oldemarkt. 

Het complete programma van het Textielfestival staat op: www.textielfestivalweerribben.nl.

Valentijn Hoogenkamp
Valentijn Hoogenkamp komt niet naar de Buze Cultuur 3 uur geleden
Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 4 uur geleden