Adriaan Noordergraaf
Adriaan Noordergraaf Foto: Hilda Knol

Adriaan Noordergraaf schrijft tweede boek: ‘De zomer van Hermus’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Deze maand is het tweede boek van Adriaan Noordergraaf verschenen. Het boek, dat uitgeverij Van Warven omschrijft als esoterisch en spiritueel, heeft als titel: 'De zomer van Hermus'. 

"Het schrijven van een boek, is het leukste werk dat ik ooit gedaan heb," vertelt Adriaan Noordergraaf in zijn woning in Oldemarkt. Na het schrijven van zijn eersteling 'Het boek Hermus' in 2019 kreeg hij zo de smaak te pakken, dat hij halverwege 2020 alweer begon aan zijn tweede roman. "Dat boek kan je lezen als vervolg op 'Het boek Hermus', maar je kan de boeken ook afzonderlijk lezen," vertelt de gepensioneerde muziekregisseur en medewerker van IKEA. In beide boeken is Mirjam Hermus de hoofdpersoon. In 'De zomer van Hermus' verhaalt Adriaan dat deze theologiestudente bezig is met het schrijven van haar scriptie. Deze scriptie gaat over de kerk in de stad en op het platteland. Een plattelandsdominee nodigt haar uit om het schrijfwerk in zijn pastorie te doen. 

Natuur

In dat plattelandsdorpje en omgeving beleeft Hermus allerlei spannende avonturen. Zo krijgt ze een relatie met Machteld en komt ze in aanraking met een stalker en andere zonderlinge figuren. Hierdoor vlot haar werk niet, maar ze ontdekt wel dat God zich voor haar meer presenteert in de natuur, dan in de plattelandskerk of stadskerk. Al die belevenissen doet haar besluiten om haar plannen drastisch om te gooien. 

Net als Adriaans eerste roman is 'De zomer van Hermus' verschenen bij Uitgeverij Van Warven. Hij omschrijft de stijl van de roman als esoterisch en spiritueel. Dat blijkt ook uit de raadselachtige ondertitel: 'Mene, mene tekel upharsin'. Deze spreuk staat het Bijbelboek Daniel en betekent: "Gewogen, gewogen en te licht bevonden." Volgens Adriaan is het vanwege het theologische gehalte van zijn boek handig als je als lezer wat Bijbelkennis hebt. Noodzakelijk is dat niet, want Adriaan legt moeilijke zaken duidelijk uit in zijn roman. In theologie interesseert hij zich als gelovig mens. Regelmatig brengt hij een bezoek aan de RK-Kerk. "Ik geloof, maar niet zoals veel kerkmensen," voegt hij toe. Van een paar lezers hoorde Adriaan dat zijn boek vooral heel spannend is en leest als een detective. "Iemand zei tegen mij dat ze het in één ruk had gelezen." 

Onbeperkte vrijheid

Omdat Adriaan er niet van houdt om achter de geraniums te gaan zitten, is hij alweer aan zijn derde boek begonnen. "Dat krijgt andere personages, maar past in het stramien van de eerste twee boeken," blikt hij alvast vooruit. Bij het schrijven heeft hij geen vast ritme. "Soms hapert het en dan ga ik niet geforceerd verder, maar wacht één of twee weken," legt hij uit. Het mooie van schrijven noemt hij de onbeperkte vrijheid. "Ik heb de macht om mensen en situaties te scheppen vanachter mijn laptop," zegt hij met een lach. Schrijven doet hij trouwens al zijn hele leven. Vooral van liedjes en toneelstukken. Als muziekregisseur componeerde hij bovendien voor kerkkoren, theatervoorstellingen en kindermusicals. In 2005 schreef hij een kinderboek.

Boekpresentatie

Adriaan geeft op woensdagavond 20 april vanaf 19.30 uur een boekpresentatie in de bibliotheek van Oldemarkt. Hijzelf zal dan wat over het boek vertellen en daarbij natuurfoto's laten zien. Entree: gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl.

Hilda Knol

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 5 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 5 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 10 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 12 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 14 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 16 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37