Musical Mozes
Musical Mozes Foto: Aangeleverd

Afscheid musicalgroep: “We zijn op het hoogtepunt gestopt”

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

GIETHOORN - Na 25 jaar heeft de Musicalgroep Giethoorn moeten besluiten te stoppen met optreden. Nog één keer blikken regisseur Wilma Werkman, voorzitter Bertha Groen en hoofdrolspeler Tiemen Schra terug op 14 musicals en geven zij antwoord op zes vragen.

Door Hilda Knol

Waarom heeft Musicalgroep Giethoorn besloten ermee te stoppen?

Wilma: “In maart 2020 waren we helemaal klaar om de musical Jozef op te voeren. Er waren honderden kaarten verkocht, het podium was al in de de kerk opgebouwd en de leden kenden alle teksten en liedjes. Maar toen kwam de lockdown en moesten we alles annuleren. Daarna hadden we telkens hoop alsnog de musical op te voeren en planden we nieuwe data, maar het lukte telkens niet. In de zomer van 2021 begon de renovatie van de kerk. Daarna mochten we alleen de musical opvoeren met veel beperkingen. Omdat het op die manier nooit meer zo kan worden als het geweest is, hebben we besloten om op ons hoogtepunt te stoppen.”

Hebben jullie nog overwogen om elders op te treden?

Bertha: “Jawel, maar dan zouden we moeten uitwijken naar een grote zaal, zoals De Meenthe in Steenwijk en dat wilden we niet. Onze musicals komen het best tot hun recht in een kerk omdat we veel contact met het publiek hebben. De gangpaden en de preekstoel horen bij ons decor.” 

Hoe reageerden de leden op het besluit om te stoppen?

Wilma: “De meeste leden waren aangeslagen, maar hadden wel begrip voor het besluit. Wij zullen allemaal de repetities, de optredens en de contacten erg gaan missen.”
Bertha: “Enkelen vroegen mij of we niet door konden gaan in een verkleinde vorm. Ook zei iemand dat zij een koor zou willen beginnen met oud-musicalleden. Daaruit blijkt dat niet de teleurstelling overheerst, we koesteren mooie herinneringen.”

Wat zijn die mooie herinneringen?

Bertha: “We hebben alleen maar mooie herinneringen. Niet alleen de 14 musicals, maar ook de gezamenlijke feestavonden en barbecues.”
Tiemen: “De musicalleden vormden één grote familie en vertegenwoordigden elke leeftijdsgroep. Gelovigen en niet-gelovigen trokken samen op. Ze kwamen uit een grote regio van Groningen tot Coevorden en van Emmeloord tot Meppel.”
Wilma: “Dominee Bakker wist dat ik met een kerk in Steenwijk al een musical had gedaan en zei tegen mij: ‘Laten we dat hier ook doen. Als jij het gaat leiden, dan zorg ik voor de mensen.’ Zo begonnen we met 30 mensen met de musical Esther en eindigden we met meer dan 80 met Judas. Mooi was ook dat de vrijwilligers in de verschillende groepen samenwerkten, zoals bijvoorbeeld de decorbouwers, de schilders, de licht- en geluidtechnici en de kledingmakers. Onze aanpak werd steeds professioneler. We hadden veel lol met elkaar. Ontroerend vond ik het lintje dat ik in 2020 voor onder andere de regie kreeg.”
Tiemen: “We kregen van Wilma de ruimte om te improviseren. Ik herinner me nog een man die Ezau speelde. Hij moest zeggen dat hij niets had gevangen, maar kwam op een keer met een dode haas het toneel op.”

Hoe gaan jullie afscheid nemen van Musicalgroep Giethoorn?

Tiemen: “De musicalgroep organiseert nog een feestavond voor de leden op 24 september. Ook gaan wij nog een verkoop organiseren met kleding, podium en rekwisieten op 11 juni van 11.00 tot 15.00 uur in de Vermaning. 

Nog een slotwoordje?

Bertha: “Wij willen iedereen die de afgelopen jaren zijn of haar steentje heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken. Zonder jullie was deze groep nooit zo’n succes geworden!”

Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 10 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 11 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 12 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 12 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 17 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 19 uur geleden