Vijf vrouwen in Gieterse klederdracht
Vijf vrouwen in Gieterse klederdracht Foto: Aangeleverd

Streektaolteut: En tikkeltie nostalgie

· leestijd 1 minuut Column

Dit is de vijfde aflevering van de maandelijkse streektaalcolumn van schrijfster Femmy Woltman uit Giethoorn.

Vroeger was de maond meie de maond om te trouwen. Een gewoonte waor naotuurlijk wel ies van werd of eweken. De plaetselijke kraante gef now ook regelmaotig berichten deur van feestvierende echtpaeren, die overigens niet in meie bin-n etrouwd, waor dan een foto niet mag ontbreken. De feestvarkens, om het maar oneerbiedig te zeggen, laoten zich dan in ’t goeie ‘goed’ vereeuwigen. Bloemen en een bezeuk van de burgemeester en veur de deurzetters, ook nog een felicitatie van de koning.

Trouwfoto’s

En dan worden de trouwfoto’s nog ies weer bekeken waorop een piepjong echtpaer. Het prachtige trouwboeket, die sommige bruidjes boven ’t bedde öngen en daor as gedreugde rommelmaekers verder mog pronken. En dan die witte handschoenen van de bruidegom. Die gingen in het naachtkaasie en kwamen er niet weer uut evenzo de schoenen van de bruid, mit die hoge hakken die alleen goed zaten wanneer a-j op de stoel zaten, ook onder in de kaaste om nooit weer an te trekken. Varse echtpaeren die de tied over zich en em-m elaoten gaon zo het leven zich anbeud.

Blaanke eiken meubels

En toen kwam er een tied dat blaanke eiken meubels het ni’jste van het ni’jste was en de donkere meubels een slag om d’oren gaf. En dan die iene grote laampe boven de taofel die de hele kaemer verlochtte. Niks gien spreiding mit laampies.

Wie nylonkousen dreug en waor een ladder in kwam, dan werd de nylonkouse naor een kousenhersteller ebracht. Vakkundig hersteld want ie zagen niet waor de ledder had ezeten.

Snelkookpanne

De binnenkomst van de snelkookpanne was een groot wonder en het eerste plastic kwam in de keukenkasten, en wie wet nog, het kleed mit franje veur de skorsteenmaantel gedrapeerd waorop zo hier en daor een keuperen versiering werd espeld.

Ik zegge wel, “Wie wet het nog,” want het is wel zeker dat zelfs de ‘jongeren van 65 jaor‘ hier gien weet van em-m. Hoe olt moe-j dan wel wezen om nostalgie op te raetelen. Mode veraandert dat is heel normaal en goed ook want ie kun ook niet altied in de olde bri’jpot blieven reuren.

Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 7 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 9 uur geleden
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 10 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 13 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.