Afbeelding
Foto: Werk van Jess de Boer

Cultuurrubriek: Abstracte kunst in Onna

· leestijd 1 minuut Cultuur

In onze regio is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans verslag. Dit keer van het werk van Jess de Boer uit Onna.

Als klein kind wist Jess de Boer al dat ze kunstenaar wilde worden. “Ik was nog geen tien jaar oud, en ik wist nauwelijks wat kunst was, maar dit was wat ik wilde.” In Onna vindt Jess eindelijk de rust om te scheppen. 

Dunne laagjes

Jess werkt met acryl op linnen doek. Hierop schildert ze heel dunne laagjes in felle kleuren over elkaar heen. Ook neon doet mee. Die heel dunne laagjes schraapt ze er deels weer van af. Soms doet ze dit schrapen met een paletmes, maar ook de handen, takjes, of doeken kunnen als gereedschap gebruikt worden. Het schaven is een zachte beweging en hierdoor ontstaat een bepaalde druppelachtige structuur, die je gerust haar handtekening mag noemen, haar eigen herkenbare stijl. Altijd is haar werk abstract.

Elke dag stapt ze heel gedisciplineerd haar atelier in. “Ik ervaar het niet als werk, immers, ik doe wat ik zelf echt wil. Soms overkomt het me, dat ik midden in de nacht wakker word, en ineens weet ik hoe ik met een doek verder moet. Dan sta ik op en ga aan de slag, dat is de vrijheid van het kunstenaar zijn.”

Inspiratie

Niet elke dag is Jess even geïnspireerd, maar dat geeft niks. Door toch bezig te gaan, ontstaat de inspiratie als vanzelf. “Ik combineer de laagjes kleur, ik zoek structuren, het is een kwestie van loslaten, dat schaafwerk. Maar de boodschap van het doek verschijnt vanzelf.”

Haar werk hangt op het moment vooral in het buitenland: Parijs, Zürich, München, Dubai en natuurlijk in Onna! Wie meer wil weten, is altijd welkom. Voor de contactgegevens zie de website, Instagram of Facebook van Jess de Boer Abstract Artist. Jess is lid van de NABKpro, de Nederlandse Associatie Beeldend Kunstenaars, de pro is voor de professionele kunstenaars.

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 2 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 2 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 7 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 11 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 13 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37