Soy Kroon (rechts) en Merlijn Kamerling
Soy Kroon (rechts) en Merlijn Kamerling Foto: Aangeleverd

Soy Kroon speelt solovoorstelling naar boek Merlijn Kamerling

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK - Soy Kroon speelt vanaf januari 2023 de solovoorstelling ‘Nu ik je zie’. Dat maakte productiehuis Solo Stories vorige week bekend. ‘Nu ik je zie’ is gebaseerd op het gelijknamige boek waarin Merlijn Kamerling tien jaar na de dood van zijn vader Antonie op zoek gaat naar een completer beeld van zijn vader, in alles wat hij achterliet. De voorstelling is op 5 april 2023 in De Meenthe te zien.

‘Nu ik je zie’ wordt gemaakt door het team dat eerder verantwoordelijk was voor onder meer ‘Ma’, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton, en dat dit voorjaar ‘In het licht’ bracht, de monoloog door Lisse Knaapen naar het boek van Karin Bloemen over haar door angst, mishandeling en misbruik getekende jeugd. De regie is in handen van Benno Hoogveld, het script wordt geschreven door Marc Veerkamp. De voorstelling speelt van januari t/m juni 2023 in de Nederlandse theaters.

Soy Kroon: “Het is voor het eerst dat ik solo het theater in ga, mégaspannend maar een ontzettende eer om met het vertrouwen van Merlijn Kamerling zijn verhaal te mogen vertellen. Een tijd geleden hebben we elkaar ontmoet en Merlijns boek heeft mij ontroerd. Het is een coming of age verhaal over de zoektocht naar je vader maar éigenlijk de zoektocht naar jezelf. Ik hoop dat met veel liefde neer te zetten. Van dierbare mensen om me heen weet ik hoe het is als een ouder een eind maakt aan zijn of haar leven. Ik ga dit met veel respect doen.”

Merlijn Kamerling: “Het schrijven van ‘Nu ik je zie’ was voor mij een heel belangrijke zoektocht naar mijn vader, omdat ik tien jaar lang geprobeerd heb om niet met hem of met zijn overlijden bezig te zijn. De zoektocht leverde mij persoonlijk heel veel op, en mijn boek blijkt dat bij de lezers ook te doen. Ik vind het daarom echt heel vet en bijzonder dat Solo Stories ‘Nu ik je zie’ voor theater gaat bewerken, zodat hopelijk ook de voorstelling iets bij het publiek kan losmaken. Ik vind het te gek dat Soy Kroon degene is die deze productie gaat spelen.”

Over Soy Kroon
Op televisie was hij te zien in diverse tv-programma’s voor kinderen, speelde hij Sil Selmhorst in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, gevolgd door de spin-off ‘Nieuwe Tijden’, en speelde hij Guus in de dramaserie ‘Hoogvliegers’. Soy speelde in de bioscoopfilms ‘Zwaar Verliefd 2’, ‘Liefde Zonder Grenzen’ en ‘Costa’ en werkt als presentator voor Zapp. In 2018 won Soy samen met zijn vriendin Holly Mae Brood het populaire dansprogramma ‘Dance Dance Dance’. In 2020 was hij kandidaat in ‘Het Perfecte Plaatje’. Hij vertolkte hoofdrollen in de voorstellingen ‘War Horse’, ‘Mamma Mia!’, ‘Goodbye, Norma Jeane’ en ‘Trompettist in Auschwitz’ en werd tweemaal genomineerd voor een Musical Award (Aanstormend Talent in 2013 en Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical in 2022).
Dit voorjaar zagen 2,2 miljoen mensen Soy als de allerjongste Jezus ooit in ‘The Passion’.

Over de voorstelling
Tien jaar na de zelfverkozen dood van zijn vader ontwaakt zijn 21-jarige zoon uit een roes. Waarom lukt het hem niet om iets van zijn leven te maken? Als hij het verleden in de ogen durft te kijken, ziet hij misschien weer een toekomst. Als een detective zoekt hij naar sporen van zijn vader. Familieleden, vrienden en collega’s ondervraagt hij als getuigen. Maar terwijl de zoon steeds intensiever speurt naar zijn vader, komt hij vooral zichzelf tegen.‘Nu ik je zie’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Merlijn Kamerling schreef over zijn verhouding tot zijn vader Antonie. Een verhaal over uitgestelde rouw. Over volwassen worden en de zoektocht naar je eigen identiteit. En over een onverwacht sterke bloedband.

Het boek verscheen in september 2020 bij De Boekerij en stond op nummer 1 in de Bestseller 60. Het luisterboek werd genomineerd als Beste Luisterboek bij de Storytel Awards 2021. In oktober 2020 verscheen tevens de veelbesproken documentaire ‘Antonie & Merlijn: 10 jaar later’. 

Kaarten

De voorstelling ‘Nu ik je zie’ is te zien op woensdag 5 april 2023 in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. Op 21 mei is de kaartverkoop van het nieuwe theaterseizoen gestart via www.demeenthe.nl.

Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 17 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 19 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 22 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34