Afbeelding
Foto: Johannes ten Have

Troubadour Johannes ten Have treedt op in De Landerijen

Cultuur

OLDEMARKT - Op 14 juni zal in De Landerijen een optreden plaatsvinden van Johannes ten Have, georganiseerd door de ouderenvereniging Oldemarkt e.o. Johannes is een troubadour en zingt en vertelt over het voormalige eiland Schokland.

Op Schokland woonden 12.000 jaar geleden al mensen. Ze leefden er als jager- verzamelaars en vissers, veel later zijn het vooral ook boeren. Vanaf de 12e eeuw wonen de bewoners op door de mens gemaakte terpen. Bij hoog water of een stormvloed zijn deze heuvels de enige veilige plekken op het eiland. In de 17e eeuw gaat het steeds minder met de landbouw door het verlies van land aan de zee. 

In 1859 verliezen de eilanders de strijd tegen het water voorgoed, de regering besluit dat de bewoners het eiland moeten verlaten. Ongeveer 635 Schokkers verlaten het eiland en verhuizen naar diverse plaatsen, waaronder Kampen en Vollenhove.

Zo is deze unieke plek ontstaan. Nu is het werelderfgoed Schokland. De verhoging in de Noordoostpolder is nog steeds te zien, maar door verzakking door ontwatering wordt dat steeds minder. Een bezoek naar het museum daar is echt de moeite waard.

Wilt u alles horen van de troubadour, kom dan naar Oldemarkt en luister naar Johannes ten Have op 14 juni om 14.30 uur in De Landerijen. Kosten voor deze middag voor leden € 4, niet leden betalen € 6.

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 3 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 3 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 8 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 12 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 14 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37