Anne-Mieke Harmse
Anne-Mieke Harmse Foto: Hilda Knol

Anne-Mieke Harmse exposeert bij de Waterbuffelfarm met schilderijen van waterbuffels

· leestijd 1 minuut Cultuur

OLDEMARKT - Anne-Mieke Harmse heeft een expositie ingericht in de presentatieruimte bij de Waterbuffelfarm. De kunstenares uit Oldemarkt laat tien bijzondere schilderijen zien met de waterbuffel als onderwerp. 

Goedmoedig kijkt een volwassen waterbuffel de bezoekers van de expositie aan vanuit een schilderij op de wand tegenover de toegangsdeur. Aan de zijwand hangt een schilderij van een waterbuffel die dromerig in een poel dobbert. Anne-Mieke Harmse heeft dit dier in allerlei levensfases, alleen en met meerderen geportretteerd. “Het zijn leuke beesten met een empathische uitdrukking en echte karakters,” omschrijft de kunstenares hen. Toen zij de mogelijkheid van Carina Zeestraten kreeg om ze te schilderen en te exposeren, greep ze dat met beide handen aan. Die expositie stond al gepland in 2020, maar moest vanwege corona twee jaar uitgesteld worden. “Mooie plek is dit, ik zie het als intermediair tussen mijn woonwijk De Hare en het oude dorp,” zegt Anne-Mieke.

Zwart-wit met een enkele kleur

Zij heeft eerst de waterbuffels gefotografeerd in de schuur en in het weiland. Daarna maakte ze schetsen op watervast papier, die ze uitwerkte tot schilderijen. “Ik heb gewerkt met een mix van houtskool, zacht pastelkrijt en acrylverf, dat geeft een extra dimensie,” legt zij uit. De schilderijen zijn zwart-wit met een enkele kleur, zoals het blauw van de waterpoel en het roze van een snuit. Ze zijn vrij realistisch, maar geen kopieën van de foto’s. De oorringen bijvoorbeeld heeft ze achterwege gelaten. “Toeschouwers moeten nog wel de kunst en mijn persoonlijke touch erin kunnen zien,” verklaart Anne-Mieke. Bewust heeft zij de schilderijen niet ingelijst. “Mensen die een schilderij aanschaffen, kunnen beter zelf een lijst kopen, die past in hun interieur.” Carina vindt dat Anne-Mieke heel realistisch heeft geschilderd. “Precies zo zijn ze en maak je contact met hen,” complimenteert ze haar. 

Sinds drie jaar woont Anne-Mieke weer in Oldemarkt. Daarvoor woonde en werkte ze twaalf jaar in Spanje. De warme en vrolijke cultuur daar mist ze nog elke dag. “Bij terugkomst viel het me op dat we hier een echte klaagcultuur hebben.” Het inspireerde haar om voor de volgende serie schilderijen als thema ‘Boze mensen’ te kiezen. Tussendoor maakt ze ook abstracte en minimalistische schilderijen en portretten.

Schilder- en tekenles

Anne-Mieke geeft ook schilder- en tekenles, zoals in De Landerijen. Aan het eind van dit jaar zijn de kunstwerken van de deelnemers te zien in een expositie. Ook is de Oldemarktse momenteel druk met het Textielfestival Weerribben-Wieden, waarvan ze in het bestuur zit. De kunstenares werd geboren in Hilversum en was werkzaam als chemisch analist op de universiteit van Wageningen. Zij is lid van de Kunstkring Steenwijkerland. Daarnaast is ze suppoost in het Hildo Krop Museum en de Grote Kerk in Steenwijk. 

Tientallen malen exposeerde Anne-Mieke in Nederland en het buitenland. De expositie bij Waterbuffelfarm is haar eerste solo-expositie in Steenwijkerland. Deze expositie is nog de hele zomer te zien aan de Hareweg 6a. Met uitzondering van 8 tot en met 13 juni in verband met Textielfestival Weerribben.

www.anne-mieke-harmse.com en www.waterbuffelfarm.nl

Anne-Mieke Harmse (links) en Carina Zeestraten
Anne-Mieke Harmse
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 11 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 11 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 16 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 20 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 22 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37