Famke Hajonides en Kees Blokland
Famke Hajonides en Kees Blokland Foto: Aangeleverd

Presentatie dichtbundel ‘Beelden uit Giethoorn’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

GIETHOORN - Kees Blokland en Famke Hajonides presenteren na twee jaar uitstel op zaterdagmiddag 25 juni in de Doopsgezinde kerk de dichtbundel ‘Beelden uit Giethoorn’. Het programma omvat een film, een lezing, muziek, een forumdiscussie, de uitreiking van de bundel en een borrel. 

In zijn tweede huis aan de Langesteeg in Giethoorn vertelt de landelijk bekende dichter Kees Blokland uit Amsterdam over de bundel ‘Beelden uit Giethoorn’. Inspiratie daarvoor kreeg hij al door eenvoudig uit zijn raam te kijken. Zo ver het oog reikt ziet hij daar groene weiden, water, een bruggetje en ganzen die in een lange rij voorbij waggelen. Eerst wil Blokland nog kwijt dat hij die dag door Femmy Woltman is gedoopt met een Gieterse bijnaam. “Ik heet nu Steegie jochie en ben een stapje verder bij het verwerven van het Gieterdom,” klinkt het trots. 

Vijf thema’s

Als het gesprek daarna op de bundel komt, zegt hij dat Famke Hajonides uit Amsterdam de illustraties voor de bundel heeft gemaakt in de vorm van gouaches. De gedichten schreef Blokland over vijf thema’s. Het eerste is: ‘Het Giethoorn van de Gietersen’. Deze gedichten gaan bijvoorbeeld over rietsnijden, koeien, baggerwerktuigen en bijnamen. ‘Giethoorn voor sporters’ en ‘Giethoorn voor bezoekers’ zijn ook thema’s die aan bod komen. Het dichtst aan het hart liggen bij Blokland de thema’s ‘Giethoorn als plek voor bezinning’ en ‘Giethoorn voor de kunstliefhebbers die zich laten inspireren door de schoonheid van het landschap’. 

Weinig woorden, rake beelden

Tijdens de presentatie zal een film vertoond worden van Roel Boer, waarin vier van Bloklands gedichten worden voorgelezen. Blokland zal daar zelf in te zien zijn terwijl hij zijn favoriete gedicht ‘De late schaatser’ voorleest. “Dat heb ik geschreven voor een schaatsmakker, die ernstig ziek werd,” vertelt de dichter. Met weinig woorden kan hij rake beelden oproepen. Prachtig is bijvoorbeeld de eerste zin van ‘Winterbegin’, die luidt‘eerste vlokken zweven in waterkoude lucht als stoomwolk uitgezucht op bomen wit gesteven’. 

In de film zijn ook Nina Schroeder, Grietje Schreur en Ineke Rhee te horen, die de andere drie gedichten voorlezen in respectievelijk het Engels, Gieters dialect en Nederlands. Tussendoor zijn fraaie natuurbeelden van Giethoorn te zien en natuurlijk enkele gouaches van Hajonides. De dorpsgracht met boten en een hemel vol met vogels zijn daar mooie voorbeelden van. De dichter en de kunstenares kennen elkaar uit de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam, waar ze allebei lid van zijn. Bij enkele tekeningen liet Hajonides zich inspireren door Blokland’s gedichten, maar omgekeerd kwam eveneens voor. Weer andere tekeningen staan op zichzelf en hebben geen link met de gedichten.

Lezing Henk van Os

Henk van Os zal na de filmvertoning een lezing geven over: ‘Kunstenaars leren ons natuur mooi te vinden’. Deze kunsthistoricus is bekend van de kunsttelevisieprogramma’s die hij presenteerde, zoals ‘Beeldenstorm’. Aansluitend spelen Kirsti Goedhart en Jeroen Koopman een sonate van Handel op viool en orgel. Gevolgd door een Forumdiscussie onder leiding van Marianne van Embden met Henk van Os, Femmy Woltman, Famke Hajonides en Kees Blokland. Na de uitreiking van de bundel ‘Beelden uit Giethoorn’ door uitgever Cees Duine is er nog een borrel.

Na afloop van het presentatie is de bundel te koop, evenals de originele gouaches van Hajonides. De bundel is ook verkrijgbaar bij Primera en Groenendijk in Steenwijk en de Plus en Museum ‘t Olde Maat Uus in Giethoorn. Aanvang: 14.00 uur.

Door Hilda Knol

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland gisteren