Clubkadercoach Janita Kist aan het werk
Clubkadercoach Janita Kist aan het werk Foto: Hilda Knol

Cursus voor beginnende trainers en coaches

Sport

GIETHOORN - Op 16 mei en 20 juni wordt er vanuit de gemeente Steenwijkerland een cursus georganiseerd voor beginnende trainers en coaches in het Kulturhus in Giethoorn. Dertig deelnemers doen hier aan mee.

Clubkadercoach Janita Kist begeleidt de cursus: “In een veilig sportklimaat zijn plezier en ontwikkeling de belangrijkste factoren. Dat trainers en coaches daarbij een doorslaggevende succesfactor zijn is inmiddels bekend. Maar zijn trainers hier wel voor opgeleid? Hebben ze voldoende handvaten? En hoe kunnen we potentiële trainers helpen om zich zekerder te voelen om training te gaan geven? De gemeente Steenwijkerland wil graag iedereen de gelegenheid bieden om op de juiste manier les te geven, voor welke sport dan ook.”

Generiek

De cursus is generiek. Dus niet sport specifiek, want het gevaar bij een sport specifieke opleiding is dat onderdelen zoals didactiek en pedagogiek naar de achtergrond verdwijnen. Bij deze opleiding ligt de nadruk om de volgende onderdelen: sociale veiligheid, didactiek, pedagogiek, breed motorische vaardigheden en de vier inzichten van het trainerschap. Iedereen kan hieraan meedoen, welke sport je ook doet. De verschillende trainers en coaches kunnen elkaar ontmoeten en van elkaar leren.

Theorie en praktijk

Verschillende trainers doen aan de cursus mee. Dat zijn pupillen, ouders, stagiaires en ervaren trainers, vanuit meerdere sporten, zoals volleybal, gymnastiek, basketbal, zwemmen en voetbal. “Een groot succes met wel 30 deelnemers. Waarbij we op 16 mei eerst veel theorie hebben gehad en op 20 juni de zaal in gaan,” aldus Janita. 

Lijkt het jou ook wat voor jouw trainers van jouw vereniging? In het najaar wordt er opnieuw een cursus aangeboden. Mail naar: j.kist@sportservicezwolle.nl.